Kdo je Ariana Grande? Na její desce se to nedozvíte

27. srpen 2014

Jestli se ještě vůbec vyplatí sledovat předávání cen MTV, tak hlavně proto, že z ceremoniálu získáte ponětí o tom, kterou hvězdičku se hudební průmysl právě snaží protlačit do první ligy a hlavně hlav konzumentů. Mezi zavedenými jmény, jako jsou Beyoncé, Taylor Swift nebo Nicki Minaj, letos figurovala i jednadvacetiletá Ariana Grande, dosud známá hlavně jako herečka ze sitcomů a filmů televizní stanice Nickelodeon určené pro teenagery. Není třeba zdůrazňovat, že je to v dnešním popu celkem běžná cesta na vrchol – Britney Spears či Miley Cyrus také startovaly jako náctileté tváře z obrazovek. Hudební kariéru Ariane Grande nakopl hit Problem, který se na jaře vyšplhal na dvojku amerického žebříčku a jedničku britského, a její aktuální druhé studiové album My Everything ji má etablovat v panteonu současného středního proudu. Soudě podle desky to ale půjde celkem ztuha.

Americký pop se momentálně ocitl na žánrové křižovatce, vlna trance popu pomalu ustupuje a čeká se, co přijde místo ní. Úspěchy Ariany Grande nebo třeba Iggy Azaley napovídají, že otěže v hitparádách alespoň na čas přebírá s pomocí neúprosného dvacetiletého retrocyklu devadesátková „black music“ – byť v provedení interpretů bílé pleti. A Ariana Grande nikterak nezastírá, že by ráda byla novou verzí Mariah Carey. Sametový hlas i čtyři oktávy jsou na albu My Everything na svém místě, stejně jako srdceryvné balady či hostující rappeři, jenže Grande nemá nic z toho, co z Carey, Whitney Houston nebo třeba Beyoncé udělalo novodobé pěvecké bohyně či chcete-li divy.

Čitelná osobnost s nějakým názorem, která je skrytá za sladkým hlasem a krásnou tvářičkou? U Ariany Grande spíše máte pocit, že když zkusíte jít trochu pod povrch, narazíte jen na perfektně fungujícího robota bez duše. To je na nastupující pop hvězdu dost málo a nic s tím nezmůže ani tým špičkových producentů v čele s demiurgem rádiového popu posledních dvou dekád Maxem Martinem. Těžko se pak divit, že většina skladeb z My Everything se promění v bolestné čekání na hosty, jako jsou The Weeknd, Big Sean nebo Nicki Minaj, kteří po záplavě aseptických vokálních kudrlinek vdechnou skladbám alespoň nějaký život.

03194473.jpeg

Sampl splašených dechů z Problem není nějak oslnivě originální, ale zafungoval jako ozvláštnění statického soundu rádií, Break Free zní jako nejlepší singl Katy Perry a v čerstvé hitovce Bang Bang ji s přehledem zastíní Jessie J. A to je z výrazných momentů desky asi tak všechno. Písničky vás až na otřesnou baladu Just a Little Bit of Your Heart vyloženě neurazí, ale pamatovat si je nejspíše také nebudete. Je to dvojnásobná škoda, protože debut Yours Truly byl i přes svoji obsesi Mariah Carey přinejmenším příslibem k něčemu lepšímu. My Everything už bohužel nese všechny znaky průmyslové výroby pop hvězd a výplňového materiálu pro mainstreamová rádia. Posluchači tak nezbývá než se ptát: Kdo je vlastně ta Ariana Grande?

Hodnocení: 40 %
Ariana Grande – My Everything (Universal, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.