Kdo může napodobit raketový nástup mladičké Lorde

29. červen 2017

Novozélandská zpěvačka Lorde, jejíž druhou nahrávku Melodrama momentálně probíráme v rubrice Deska týdne, má teprve dvacet let. Na scéně už je ale od patnácti. Může vůbec někdo z nastupujících popových hvězdiček zopakovat její raketový nástup? A kdo jsou nejzajímavější zpěváci a zpěvačky kolem dvacítky? Přinášíme vám alespoň krátký přehled možných budoucích superstars.

Chlöe Howl
Anglická zpěvačka a skladatelka Chlöe Howl měla ke slávě nakročeno ideálně – její první singly Rumour a No Strings se dodnes točí v playlistech světových rádií i na Radiu Wave, na turné předskakovala Ellie Goulding, její track se objevil na soundtracku k filmu Kick-Ass 2 a hlavně byla společně s dánskou zpěvačkou MØ nebo Samem Smithem součástí prestižního žebříčku BBC Sound of 2014. Chlöe Howl na tuhle poctu odpověděla po svém – tři roky nevydala vůbec nic. Letos se každopádně vrátila se skvělým singlem Magnetic a ve svých dvaceti letech má pořád slušnou šanci na důležitou roli na scéně anglického elektronického popu.

Shamir
V roce 2014, kdy měl rapper ze západního pobřeží Spojených států devatenáct let, se o něm na prestižních hiphopových blozích psalo skoro s fanatickým zaujetím. Každý jeho song zněl naprosto čerstvě a byl nakompresovaný energií. Shamirův první singl If It Wasn’t True z debutového EP Northtown byl uveden v mnoha přehledech nejlepších songů roku. Opravdový průlom ale přišel až v roce 2015 s deskou Ratchet a hitovkami jako On The Regular nebo Call It Off. Proslýchá se, že letošní druhou desku Hope vydal samonákladem poté, co byl propuštěn ze služeb labelu XL Recordings. Úplně čistá cesta na vrchol ho tedy určitě nečeká, pořád ale může překvapit.

Bad Gyal
Růst španělské zpěvačky Bad Gyal, která kombinuje trap, elektronický pop a R&B, jsme mohli sledovat na vlastní oči – když letos na jaře vystoupila v pražském klubu NEONE, mluvilo se o ní a o jejím prvním releasu Slow Wine Mixtape spíš jenom v kruzích milovníků nejnovějšího soundu. Teď už se ovšem dvacetiletá zpěvačka se zálibou v dancehallu probírá třeba i na Pitchforku a její chystaný letošní release by mohl potvrdit vzrůstající trend latinskoamerických vibes. Tahle hudba se asi těžko dostane do hitparád, Bad Gyal ale může být v čele průvodu, který bude mainstreamové hvězdy alespoň ovlivňovat.

Lil Yachty
Ze všech teenagerů a novopečených dvacátníků má Lil Yachty asi největší šanci opravdu uspět v hitparádách. Už s vydáním debutových singlů One Night a Minnesota zahájil narušování rapových stereotypů, které dotáhl k dokonalosti na letošní desce Teenage Emotions. Pilotní singl Peek A Boo s hostujícími superhvězdami Migos sice žebříčky nezboural, jeho bezstarostná letní flow a vymezování se vůči starším a respektovaným rapperům jsou ale ingredience, které rozhodně fungují. Lil Yachty jistojistě není myslitel typu Kendricka Lamara, v útoku na první místa mu to ale paradoxně může jenom pomoct.

Zagami Jericho
Česká zástupkyně Zagami Jericho se asi do hitparád nikdy neprotlačí, je to ale spíš vina nevalné kondice českého popu. Účastnice Startéru, milovnice japonské estetiky a kyberpunku ale během intenzivního prvního roku kariéry vyrostla velice slušně. Prakticky přes noc se z neznámé sedmnáctileté producentky díky vydání desky City Is My Church stala jedna z největších českých elektropopových nadějí. Zagami Jericho piluje svoje živá vystoupení, objevila se v pořadu České televize Doutnák a naposledy třeba zremixovala nový singl vítězů Startéru Silver Springs. Pokud chcete sledovat nejnovější trendy v českém popu a elektronice, sledujte Zagami Jericho.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.