Kinetická smršť Jet Plane and Oxbow potkává Shearwater v nejlepší formě

28. leden 2016

Jonathan Meiburg z kapely Shearwater popisoval v nedávném rozhovoru, jak letěl letadlem a z okénka zahlédl jiné letadlo letící v opačném směru nad kulatým meandrem řeky Mississippi. Zpěváka upoutal kontrast mezi prastarým výtvorem přírody a moderním vynálezem člověka. Do svého diáře si proto poznamenal sousloví „Jet Plane and Oxbow“, jež se později stalo názvem jejich osmé dlouhohrající desky. Zmiňovaný kontrast platí i pro jejich čerstvý materiál. Kapela je věrná své historii, ale přesto je hudba na Jet Plane and Oxbow až neuvěřitelně vynalézavá a moderní.

Kapela Shearwater je známá především zádumčivým chamber popem mixnutým psychedelickým indie rockem. Na nové desce se jí podařilo ze zažitých zvukových kolejí vystoupit a natočit album, které už po prvních tónech prozrazuje poměrně dramatickou hudební změnu. V úvodní skladbě Prime je jediným záchytným bodem nezaměnitelný Meiburgův vokál, který do skladby vstupuje po osmdesátkovém synťákovém intru doprovozeném velkolepými perkusemi. Tím překvapení ani zdaleka nekončí. Druhá skladba Quiet Americans je angažovaný pamflet odkazující k protiválečnému románu od Grahama Greena. „Shake the memories off, hide the evidence under, piss on the world below, where are the Americans?“ zpívá rozhněvaný frontman v jednom z nejlepších songů, co kdy Shearwater natočili.

Zvuková krajina Shearwater je tentokrát nebývale bohatá. Vše se točí kolem všudypřítomných robotických bicích, celkový obraz dobarvují retro analogové synťáky a k nepoznání zefektované kytary, které kolikrát zní jako dechové nástroje. Skvělým tahem je spolupráce s hudebním skladatelem Brianem Reitzellem, který se mimo jiné podílel na vzniku soundtracků k filmům od Sofie Coppoly. Reitzell je specialista na nejrůznější atypické perkuse. Reitzellovo využití různých druhů cimbálů skladbám dodává nebývale působivé momenty, které v indie rocku příliš často nepotkáte.

03558009.jpeg

Ve středu desky narazíte na trojici pomalejších skladeb, které naprosto ignorují novou vysokooktanovou recepturu a ve srovnání s kinetickými hity z úvodu nemají šanci posluchače výrazněji upoutat. Skrytým drahokamem je šestiminutový song Radio Silence, který by svou nápaditostí vydal třeba na tři plnohodnotné skladby. Shearwater si v něm dovolí několik radikálních změn nálad, které ale kapela bez potíží ustojí.

Čtěte také

Jet Plane and Oxbow se kvalitou přibližuje dnes už klasické nahrávce Rook. Kapela ji svým letošním počinem sice nepřekonala, ale přinejmenším se jí hodně přiblížila. Shearwater na nové desce zariskovali s novým, bohatším elektronickým zvukem a výsledek je možná ještě lepší, než oni sami čekali.

Hodnocení: 90 %
Shearwater – Jet Plane and Oxbow (Sub Pop Records, 2016)

autor: Michal Polák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.