Kodeinový psychonaut Future si libuje v nihilistickém rapu

27. červenec 2015

Jméno atlantského robotického rappera Future dávalo smysl na začátku dekády, kdy se sérií mixtapes a dlouhohrajícím debutem Pluto pasoval do role budoucnosti hip hopu. Pokus o průnik do popových žebříčků s loňským albem Honest ale moc nevyšel a chvíli to vypadalo, že Future by se mohl klidně přejmenovat na Past. Posledních několik měsíců ale atlantský rapper znovu jede ve velkém stylu a vodopád výtečných mixtapes aktuálně završuje třetím studiovým albem Dirty Sprite 2.

Na loňský rok by Future možná radši zapomněl. Hořký rozchod se zpěvačkou Ciarou, ztracený pevný disk s novými nahrávkami a komerční propadák alba Honest, které z něho mělo udělat star, ale spíše mu odehnalo věrné fanoušky. Pověstným světlem na konci tunelu byla říjnová mixtape Monster, na které se s pomocí producentské komety Metro Boomin vrátil k tvrdému pouličnímu soundu. Na výbornou se povedly i další projekty – mixtape Beast Mode s producentem Zaytovenem a klaustrofobická 56 Nights, s níž mu pro změnu pomohl Southside. Trio jmenovaných atlantských producentů, kteří v současném trapovém undergroundu patří k nejžádanějším, se objevuje i na novince Dirty Sprite 2, nazvané po mixtape, s níž na sebe v roce 2011 Future poprvé výrazněji upozornil.

„Zkoušeli ze mě udělat popovou hvězdu, ale udělali za mě monstrum,“ rapuje Future na úvod desky, která má úplně jiné ambice než loňská Honest. Místo zástupu hostů je tady jediný (Drake) a pokusy o rádiové hity nahradil na DS2 minimalistický trapový vývar, který ale rozhodně nemíří ke klubové euforii. Právě naopak. Future tady se svou typickou narkotickou flow upravovanou autotune pere špinavé prádlo svých depresí a končí v nihilismu. Někdy je to pořádná temnota, kterou nemůže rozehnat ani dávka Xanaxu.

03437778.jpeg

V posledních letech se hodně mluvilo o depresivním hédonismu v současné urban music. Jemnou melancholii Drakea nebo Franka Oceana ale posunuje Future do těch nejtemnějších krajin duše. Už někoho přede mnou napadla škatulka „suicidal hip hop“?

Pokud jste ortodoxní fanoušek klasického hip hopu, raději se k novince od Futurea ani nepřibližujte. Atlantský psychokosmonaut si lítá v úplně jiných dimenzích, kde platí jiné přírodní zákony. DS2 je na první poslech možná trochu monotónní, při opakovaných dávkách vás ale vcucne jako černá díra. Po smršti nové hudby v posledních měsících je to finální důkaz, že Future se znovu postavil do čela rapového komanda „divné Atlanty“.

Čtěte také

Hodnocení: 85 %
Future – Dirty Sprite 2 (Freebandz / Epic Records)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.