Kompot o Eurovizi: Jak dostat Rusko na kolena? Elektro-popovou Tatarkou na politické misi

13. květen 2017

„O politice to není, jsme tu jedna velká rodina,“ řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro Kompot Radia Wave šéf české delegace Eurovision Song Contest Jan Bors. Přitom nic nemohlo být političtějšího než finále této mezinárodní soutěže o popovou píseň, která se bude líbit nejvíc lidem na světě. Zatímco tatarsko-ukrajinská zpěvačka Jamala se během posledních vteřin vyhlašování diváckého hlasování tvářila nadšeně, její hlavní protivník Rus Sergej Lazarev si nervózně mnul skráně a rozhodně nevypadal, že by mu bylo do zpěvu. Prohrál, a favorit sázkových kanceláří nakonec dokonce skončil až třetí.

O 1944, dramatické písni se zvukem devadesátkového elektra s etno prvky, která Eurovizi vyhrála, se toho hodně napsalo ještě před semifinále. Jamala zpívala o deportaci 230 000 Tatarů z Krymu ruskými vojsky kvůli údajné kolaboraci s nacistickým Německem. „Samozřejmě že je to i o událostech v roce 2014. Tyhle dva roky mi přinesly do života tolik smutku. Jen si to představte – jste kreativní člověk, zpěvačka, která se nemůže domů vrátit dva roky. Svého dědečka, kterému je 90 let a je nemocný, vidíte jenom na Skypu, ale nemůžete ho navštívit. Co jsem měla dělat: jenom zpívat hezké písníčky a zapomenout na to? To jsem nemohla udělat,“ řekla Jamala po svém vítězství britskému deníku The Guardian v narážce na spekulace, že píseň je jednoduše metaforou na nedávnou anexi Krymu Ruskem.

Dvaatřicetiletá Jamala si také na rozdíl od většiny interpretů Eurovize svoji píseň složila sama. Její verš „Myslíte si, že jste bohové, ale všichni zemřou“ ocenili profesionální textaři ještě před finále jako nejlepší z celé soutěže.

„Je to jako olympiáda nebo mistrovství v hokeji, je to soutěž o tom, jaká hudba, scénografie a text bude fungovat na co největší počet lidí,“ popsala Kompotu Radia Wave svoje pocity z Eurovize těsně před finále Gabriela Gunčíková, které se jako vůbec první české interpretce od roku 2007 podařilo dostat do konečné „šestadvacítky“. Vše z toho, co jmenovala, bylo v jejím vystoupení zpracováno do posledního detailu – chytlavá melodie, vizuální efekty, skvělý zpěv. Oproti vítězné písni 1944 je ale „český“ song I Stand nevýrazný. Olympiádu v hudbě letos vyhrál sice postoj, ale jasně vyhraněný.

03600587.jpeg

Rusové se názorem odborné poroty ani hlasováním diváků rozhodně nebavili a mnozí hledají za vítězstvím Jamaly konspirační teorie a politickou objednávku. „Říkala jsem si, že lidé nejvíc ocení pravdu. A nemýlila jsem se,“ řekla nová ukrajinská národní umělkyně Jamala po finále na tiskové konferenci v multifunkční hale ve švédském Stockholmu, kde se soutěž letos konala. Prezident Petro Porošenko jí za její „soft power“ diplomacii okamžitě udělil medaili. Zpěvačce osobně zatelefonoval i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Za rok se interpreti z víc než 40 zemí sjedou na Ukrajinu. Už teď se řeší, za jakých okolností by se Eurovize mohla odehrávat přímo na Krymu. „Přála bych si to, ale Krym je okupován. Nemyslím si, že se nám podaří Krym vrátit (Ukrajině) za jeden rok,“ řekla sebevědomá Tatarka s jasnou politickou misí.

Celé rozhovory o zákulisí Eurovize s Gabrielou Gunčíkovou, Janem Borsem a izraelským režisérem a dlouholetým fanouškem Eurovize Talem Dorotem si poslechněte zde!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.