Konec civilizace podle Bonuse

18. leden 2011

Chcete se něco dozvědět o konci civilizace? Nebudeme ale mluvit o proslaveném roce 2012, kdy nastane konec věků podle májského kalendáře, ani se zabývat Fukuyamovým Koncem dějin. Řeč bude o novém albu rappera, který si říká Bonus. Jedna polovina českého elektronického dua Sporto se rozhodla nechat stranou hudební mašinky a vzít do rukou také tužku a papír, respektive mikrofon. Jak tohle snažení, tedy album jménem Konec civilizace, dopadlo, vám teď ve své recenzi poví kolega Pavel Cyprich.

Kde se vzal, tu se vzal... Bonus. Už svým jménem evokuje cosi navíc. Něco, co nám někdo věnuje, aniž bychom si o to říkali, a většinou se to k nám dostane zadarmo... Slovník cizích slov definuje bonus jako slevu z ceny, dobropis nebo prémii.
Podíváme-li se na rappera Bonuse, tak první význam svého jména splňuje na výbornou. Desku Konec civilizace si totiž můžete poslechnout úplně zadarmo. Podle chuti a nálady potom za dílo případně zaplatit. To je podle mého názoru docela příjemný bonus, ale k čemu vlastně Bonus dává bonus? Pravděpodobně k našim nalomeným životům, do kterých se tolik opírá.

Bonus není klasickým představitelem české rapové scény. Je to spíš takový přemýšlivý krajánek, který se zastavil na kus řeči. Hodně toho viděl i zažil a rád by to někomu předal. Až tuhle svoji štaci skončí, půjde zase svojí cestou dál. Pravděpodobně.
Zdravý odstup od zbytku českých vytahaných košil, nohavic a rovných kšiltovek je pro album Konec civilizace ovšem jak výhodou, tak prokletím. Bourek není žádný kovaný rapper. Za prvé ráčkuje - jasně, máme tu šišlaly Kata a Beneho, ale tohle je trochu horší. Ono by to možná ani tak nevadilo, kdyby řečovou vadu kompenzoval zbytkem projevu, jako to dělá Kato. Jenže Bonusova flow je... nebo spíš není. Jeho projev má úroveň českých rapperů roku 2000.
Ačkoli určitě můžete namítnout, že pokud obsah převáží formu, není co řešit. Opak je pravdou. Obsah musí jít ruku v ruce s formou, stejně tak jako třeba musí adekvátně fungovat s hudebními podkresy – což, jak musím mimochodem podotknout, se na albu Konec civilizace zase vyvedlo na výbornou.

02235273.jpeg

Texty se na desce točí především kolem stavu naší společnosti. Bonus se pozastavuje nad malostí mnohých a hloupostí dalších. Všímá si i samotného fungování místní society. Namísto naplnění vznešených ideálů revoluce se podle něj necháváme svobodou spíše svazovat; a ještě jsme na to hrdí… Všeobecně tematické klišé, dalo by se říct, ale Bonusovy verše mají ke klišé naštěstí hodně daleko. V tomhle případě se nedočkáme všeobecně přijímaných polopravd nebo zavádějících sociálních zkratek. Bourek mluví, jak mu, s prominutím, zobák narostl. A to je největší devíza celé desky. Album má textově opravdu mnoho silných momentů – a právě díky nim stojí za pozornost.



Na Konci civilizace se tak podařilo Bonusovi dát dohromady sadu výborných textů, které ovšem rapper neumí náležitě prodat (a teď samozřejmě odhlédněme od faktu, že album leží na internetu vlastně zadarmo). Jeho nevýrazný projev vás od desky tlačí pryč, pokud ovšem zůstanete, dozvíte se spoustu zajímavých věcí. Hlavně na sebe samé.
A v tenhle moment přichází další ale. Bourek totiž na desce nemluví o společnosti, do které patří i on. On sám, jak se zdá, už je takzvaně jinde. Rapper ze sebe občas bohužel dělá mravokárného kazatele, který ukazuje na chyby ostatních, ale nedokáže je vyslovit také o sobě samém.
Možná v textech hledám moc, případně se ozývá ta pravá potrefená husa, ale na takhle chytré desce je kontrast odstupu „já a vy“ dost patrný. Ne každému tenhle způsob komunikace vyhovuje.

I přesto všechno – přes Bonusovo ráčkování, nevýrazný projev a občasný mravokárný nádech – vznikla na české, už příliš stereotypní poměry jedinečná deska, která určitě stojí za pozornost i poslech.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.