Královna mraků Tove Lo dělá moderní pop pro dospělé

9. říjen 2014

Minulý týden oslavil své první narozeniny debut novozélandské zpěvačky Lorde nazvaný Pure Heroine. Snad nepřeháním, když napíšu, že žádná jiná deska z posledních let takhle výrazně nezahýbala mainstreamem. Třeba v tom, že otevřela dveře do první ligy sebevědomým zpěvačkám, které si hrají podle vlastních pravidel a dělají pop, který čerpá inspiraci na indie scéně. Aktuálním vrcholem této vlny je debut švédské komety jménem Tove Lo (vl. jménem Tove Nilsson) nazvaný Queen of the Clouds.

S Lorde sdílí jistou auru antihvězdy, ale místo maličko naivní teenagerky už má Tove Lo ve svých šestadvaceti letech ledacos za sebou, a tak jsou písničky plné uvěřitelných příběhů slastí i bolestí.

Album Queen of the Clouds je rozdělené do tří částí – první třetina (The Sex) obsahuje přímočaré taneční hity, druhá (The Love) servíruje slastný epický pop pro dospělé a poslední část (The Pain) obsahuje hořké písně o rozchodech. V ní najdete i hit Habits (Stay High), jenž po roce a půl putování tento týden patrně dorazí do první desítky amerického žebříčku. Právě tato píseň, kterou na Radiu Wave hrajeme už od loňského března, jí pomohla k nahrávací smlouvě s velkým labelem, nicméně Tove Lo už má se světem velkého popu značné zkušenosti. Před lety se po krachu své domovské kapely Tremblebee dostala do autorského týmu kolem producentského boha Maxe Martina a pod jeho dohledem napsala skladby pro Icona Pop či Girls Aloud. Rukopis rádiového mainstreamu je na písničkách hodně znát, osvědčené triky ale Tove Lo používá tak, aniž by měl posluchač pocit, že mu písničky snižují IQ.

Nelze se samozřejmě tvářit, že Tove Lo nedělá pop, ale způsob, jakým se svým týmem The Struts přistupuje k současnému mainstreamovému zvuku, je maximálně originální. Jsou tu rockové stadionové refrény, hiphopový rytmus i efekty dubstepu – všechno je ale spletené v jakýsi überpopový monožánr. U Habits (Stay High) vás napadne Sia a její Chandelier, debutová deska Tove Lo má ale blíže k indie elektru její krajanky Robyn, která stejně jako její mladší kolegyně vystudovala stockholmskou Rytmus Music School pro mladé talenty. Celé album Queen of the Clouds je vůbec triumfem švédského popu, který poslední roky skrze producenty a autory vládne globálnímu mainstreamu.

03224713.jpeg

Klidně můžeme spolu hádat, která ze skladeb desky bude dalším hitem – brutální popové baroko Moments, sexuchtivá Talking Body, hymna emancipace The Way That I Am anebo snad euforická Not On Drugs? Robyn sypala podobně chytlavé skladby v době, kdy se ještě moc neslušelo křížit mainstream a alternativu, Tove Lo už ale přichází do zcela jiné éry, která je – doufejme – připravená na chytrý mainstreamový pop, který vybočuje ze škatulek, ať už temnými podtóny, nebo neobvyklými aranžemi. Je tedy Queen of the Clouds popovým debutem roku? Přinejmenším.

Tove Lo – Queen of the Clouds (Universal, 2014)
Hodnocení: 85 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.