Label Purple Tape Pedigree se vynořuje z hlubin undergroundu a modeluje budoucnost club music

24. květen 2016
03632594.jpeg

Purple Tape Pedigree, zkráceně PTP, o sobě referuje jako o labelu a multimediálním uskupení umělců, které se snaží vytahovat na světlo extrémnější a experimentálnější střípky sonické elektronické krajiny. A to nejen z kulturně specifického prostředí NYC, ale i z celého světa.

Pojem klubová hudba se v posledních letech stal ztělesněním pomyslné smyčky, která nekonečně redefinuje sebe sama. Namísto trajektorie ležaté osmičky a cílení na „první dobrou“ ve smyslu taneční přístupnosti a jednoduchého eskapa však tato smyčka stoupá po stále vyšší a nekonečně se rozšiřující spirále směrem vzhůru. Nabaluje do sebe nespočet vlivů a rytmů a oslovuje otevřené publikum s vyšším očekáváním, které spíš než po útěku touží po zvukové katarzi současné doby, po hudbě, která má identitu, názor a řeší sdílenou zkušenost i budoucí východiska. Jednou ze součástek agregátu, který tuto spirálu pomáhá pohánět, je bezesporu newyorský undergroundový label Purple Tape Pedigree.

Vydavatelství ve svých začátcích (od roku 2009) sloužilo spíš jako platforma pro selfreleasy obskurních mixů, editů a splitů jeho zakladatele GENGa, ale také jako značka pro autorský streetwear. GENG je hlava labelu, promotér a DJ, jehož sety neznají žánrové ani formální hranice a jehož twitterové přízvisko Brutal v nich dostává svému významu. Jedním z prvních releasů tak byla například chopped&screwed pocta Black Sabbath nebo pozdější splitko producentů MM a IMAABSe, zakladatelů jedněch z nejprogresivnějších labelů dnešních dní Her Records a NAAFI. Za svou ne úplně krátkou existenci label moc releasů nevypustil, obrat však nastal v letošním roce. Během posledních tří měsíců totiž label vydal několik výrazných EP, která svou unikátností vyskakují i z šuplíčku experimentálně založeného danceflooru.

Jedním z nich je londýnský producent a zakládající člen Bala Clubu Endgame a jeho druhé EP s názvem Savage. Endgame pracuje s prvky rytmiky jamajského reggaetonu, dancehallu a latinskoamerické cumbie a kříží je s britskými tanečními žánry a ořezaným instrumental grimem do zcela osobité formy. I přes těžké dunivé beaty a hlučné grimeové facky dokáže budovat nečekaně vzdušné a posmutnělé kompozice. Pomalejší distorzovaná echa, zvonící kovová arpeggia a vzdálené sirény v kombinaci s teplokrevnými beaty poskytují zvláštní mix emocí a dávají vzniknout zvuku, který je stejně tak taneční a sexy jako melancholický.

DJ New Jersey Drone může zpočátku svým elastickým zvukem připomínat sonické designérství Sophieho, pokrevního bratra popkulturního kolektivu PC Music. Avšak Syn Stair je navrch plastického natahování zvuku do čtyř dimenzí infikován ozvami temných elektronických žánrů nad 150 bpm. Jeho zvuk je jako chirurgicky vypiplaný 4D mutant, narenderovaný posthardcorovými/postjukeovými texturami, který se ve stejný moment rozpadá a zároveň opět skládá množstvím ostrých samplových plošek a špičatých beatových bodáků.

03632595.jpeg

Zatím posledním výstupem katalogu PTP je EP From The Womb nyní již newyorského producenta s aliasem Celestial Trax. Druhému releasu u domovského labelu předcházela delší spolupráce s vydavatelstvím Rinse nebo rapperem Rooseveltem. Jeho nejnovější počin má skutečně těžko popsatelný tvar, protože stojí mimo všechny jasné žánry, přesto jeho rodokmen zřetelně vede do klubového prostředí. Je absolutně personifikovaným zvukovým územím, kde záhrobní hlasové samply, tříštění skla a zvuky kybernetických paží vytváří velmi osobní materiál. Na čtvrthodinové stopáži rozkládá celou škálu paranoidních emocí, které oscilují mezi diskomfortním dojetím nad zpívajícím computerem a děsem při setkání s duchy dávných traumat.

Label Purple Tape Pedigree lze s jistotou označit za „next big thing“ nekonvenční klubové hudby. Snaha přivádět outsiderské talenty klubové scény pod hledáček hudební kritiky i na decky DJs nabrala vysoké obrátky a transformace klubu do neofuturistického prostoru, kde vznikají nejen celá politická hnutí, ale kde sílí sociální a emocionální inteligence, může jedině zrychlit.

Purple Tape Pedigree label
http://ptp.vision
https://soundcloud.com/purpletapepedigree
Endgame – Savage (2016, Purple Tape Pedigree)
DJ NJ Drone – SYN Stair (2016, Purple Tape Pedigree)
Celestial Trax – From The Womb (2016, Purple Tape Pedigree)

autor: Adéla Sobotková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka