Lenka Dusilová bez hudby nemůže dýchat, adoruje Anohni a Jenny Hval

19. prosinec 2016

„V letošním roce jsem hodně koncertovala a byla na cestách. S Baromantikou jsme sklízeli výsledky práce za minulý rok a půl a vozili naši hudbu k lidem. Výhra Michala Matouška za klip k Indiánkám je také spíš sbíráním plodů předchozí práce. Ale já mám nervy z toho, že jsem intenzivně nezačala pracovat na nových věcech. Trochu to už dělám, ale mám dvouapůlletého syna a kreativita se mi letos mezi koncertování a rodinu nevešla. Ale bude to lepší, chci zvolnit a těším se na zkoumání nových věcí,“ bilancuje na závěr roku zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová.

Letos absolvovala narozeninové turné po Česku a Slovensku, často vystupovala s kapelou Baromantika a klip k písni „Indiánky“ režiséra Michala Matouška vyhrál 1. místo na mezinárodním festivalu Crossroads of Arts (mezinárodní festival krátkých filmů, videoartu a videoklipů konaný v Moskvě). Skladba Indiánky je prvním trackem na albu Lenky Dusilové & Baromantiky „V hodině smrti“, které vyšlo na podzim roku 2014.

„Nemám dostatek času na zkoumání toho, co se nového v hudbě děje. Ale z letošního roku nejsem zklamaná, spíš jsem našla pokračování příběhu. Velice se mi líbí Anohni. Miluju nové věci Jenny Hval, každou desku, kterou vydala. Teď hodně poslouchám album ‚Apocalypse, girl‘. Je to fantastická zpěvačka a žena. Věci, které říká, jsou silné. Tohle jsou pro mě v poslední době hrdinové, které adoruji. Hudbu potřebuji pro osobní celistvost, protože bez ní nemůžu dýchat. Cítím, že přichází frustrace. Cítím se neúplná a potřebuji dělat nové věci. Proto se s Baromantikou bavíme o tom, že bysme udělali novou hudbu. A třeba ke konci roku nebo v tom dalším vydali nové album. Vedle toho chci vytvořit vlastní nahrávku, která nebude tolik písňová. Jsem na začátku takového hledání, je to úkol na další rok. Najít někoho, kdo ze mě vytáhne další věci. Čeká mě hodně práce,“ plánuje do nového roku Lenka.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.