LO/VE hledají nejkratší cestu mezi garáží a ateliérem

26. únor 2015

Lo-fi art-punková dvojice LO/VE nezpívá o lásce. Vlastně nezpívá vůbec o ničem, ale je vidět, že Markéta Dvořáková a Pavel Ptáčník si to užívají. Energii vycházející z jednoduché kombinace bicích, hlasu a kytary dokážou přenést na posluchače nejenom při koncertu, ale i když si přehráváte jejich debutovou kazetu s názvem It’s Fucking Amazing That You Are Here.

Průsečík umělecké tvorby a hudby je pro LO/VE výchozím bodem. Výtvarník a kytarista Pavel Ptáčník už při studiu malby na ostravské univerzitě hrával po nocích s elektro-punkovou skupinou Like She, která se snažila interpretovat trend nastolený ranými Crystal Castles na konci nultého desetiletí. Společně s výtvarnicí Pavlou Malinovou a malířem Janem Vytiskou obstarávajícím vizuální doprovod se snažili najít rovnováhu mezi popem a punkem. Učili se od ostravských legend I Love 69 Popgejů, a perfektně tak zapadali do konceptu tamního dekadentního synth-punku, který teď naplňují především temní Schwarzprior. Všichni se potkávali na chodbách ostravské univerzity a kromě hudebních skupin se sdružovali i v uměleckých kolektivech. Brali to jako nezbytnou obranu proti vybledlé realitě města, kde se samo od sebe nic nedělo.

Po rozpadu Like She v roce 2013 založil Ptáčník společně s přítelkyní a doktorandkou na DAMU Markétou Dvořáková LO/VE a vydali debutové EP RAW/CUT, které teď rozšiřují jako kazetový debut. Elektroniku na nahrávce nechávají znít jenom sem tam v samplových podkladech, synťáky a projekce střídá rozostřená kytara s efekty a dynamické bicí. Když Dvořáková naštvaně zpívá, chvílemi zní jako riot grrrl Kathleen Hanna s pop-punkovými Le Tigre a vůbec nevadí, že angličtina splývá v řev a Dvořákové není rozumět. Jednoduché texty podávané stylizovaným projevem jsou znakem jakési záměrné estetické pokleslosti, fungovaly by klidně jako nápisy na teenagerských křiklavých tričkách se srdíčky.

03324320.jpeg

Oproti brněnskému duu Deceased Squirrel on the Phone postavenému na stejné dynamice – bicí, kytara, hlas – se nepouštějí do složitější psychedelie. Kde Squirrel hypnoticky opakují „univerzum je toast“, LO/VE se ptají mámy, jestli mohou na diskotéku, nebo vrství slogany z vulgarismů. Hrají přímočaře, někdy až skoro neumětelsky, to ale není v žádném případě špatně.

Čtěte také

Hodnocení: 70 %
LO/VE – It’s Fucking Amazing That You Are Here (Creepy Teepee Audio, 2015), 28 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.