Mashupy žijí! Aphex s Taylor Swift, Biggie s FKA a další hlavy

25. březen 2015

Kultura mashupů, tedy nespoutaného míchání několika existujících skladeb do sebe, zažila svůj vrchol někdy na přelomu tisíciletí. Jak jsou na tom mashupy dnes a jaké jsou nejpovedenější mashupové desky z poslední doby?

Přestože fanoušci Joy Division můžou namítnout, že smíchání kultovní skladby Love Will Tear Us Apart s rapem Missy Elliott skupinu spíš zesměšňuje, mashupy často vznikají jako forma té nejvyšší pocty. Přesně z tohohle důvodu vznikla před několika dny i krátká deska FKA Biggie, na které newyorský producent a kutil Terry Urban spojil dohromady mysteriózní šepot zpěvačky FKA twigs s masitým rapem v podání rappera The Notorious B.I.G., od jehož tragické smrti uběhlo na začátku března už osmnáct let. Album funguje přesně tak, jak by správný mashup fungovat měl – staví známé interprety do nového kontextu, neubírá ale nic na hudební síle. Desku si můžete stáhnout tady. Terry Urban je ve světě současného mashupu poměrně známá postava, přičemž o pozornost se poprvé výrazně přihlásil deskou Born Ready To Die, kde opět vytěžuje rap Biggieho Smallse – tentokrát jej ale kombinuje s letargickým zpěvem Lany Del Rey. Album je k poslechu tady.

Co má společného superhvězda světového popu Taylor Swift a elektronický průkopník Aphex Twin? Kromě toho, že oba mají doma na polici ceny Grammy, skoro nic – přesto se David Rees rozhodl, že právě tyhle naprosto protichůdné hudebníky spojí do výbušného mashupového projektu nazvaného jednoduše Aphex Swift. Výsledkem je ohromně zábavná deska někde na pomezí zvukově aktuálního hitparádového popu ve střihu Jessie Ware a hypnagogické experimentátorky Marie Minervy. Aphexovi tenhle mashup nijak neuškodil, Taylor Swift pozvedl na úplně jinou úroveň – ideální kombinace.

Na konci loňského roku jsme se dočkali prý poslední studiové desky legendárních šaolinských rapperů Wu-Tang Clan, album A Better Tomorrow nás ale nakonec nijak nenadchlo. Díky světu mashupů si ale naštěstí můžeme spravit chuť – soundcloudový fenomén, který vystupuje pod jménem Caddybay, smíchal rapové linky ze starých desek Wu-Tang Clanu s atmosférickými beaty kultovních skotských producentů Boards of Canada. Album, které má celých padesát minut, ale není pouhou kuriozitou: člověk jej klidně může poslouchat několikrát za sebou a pořád v něm bude co nacházet. Desku si můžete poslechnout tady, není zároveň na škodu proklikat si celý profil Caddybaye, nechybí na něm Gucci Mane, Ice Cube nebo Actress.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka