Meek Mill opěvuje sny, svobodný Lil Wayne jen dál stagnuje

15. červenec 2015

Začátek července byl v mainstreamovém hip hopu ve znamení dvou dlouho odkládaných desek. Filadelfský rapper Meek Mill musel s dokončením svého druhého alba Dreams Worth More Than Money čekat, až ho pustí z vězení (stalo se tak loni v prosinci), zatímco Lil Wayne vede vleklou válku se svým labelem a na podporu svého boje vydává po vlastní ose novinku Free Weezy Album.

Obě desky slaví značný úspěch – Meek Mill dobyl poprvé v kariéře číslo jedna amerického žebříčku a s prodeji přes dvě stě tisíc kusů se řadí do trojky nejúspěšnějších hiphopových desek letošního roku (jen Drake a Kendrick Lamar se můžou pochlubit lepším výsledkem). Novinka Lil Waynea je exkluzivně dostupná na streamovací službě Tidal a za první den ji údajně slyšely tři miliony fanoušků.

Meek Mill byl dlouho ve stínu svého šéfa z Maybach Music Ricka Rosse a také se mu moc nedařilo přenést úspěch ze světa mixtapes do běžného provozu hudebního průmyslu. Jeho tři roky stará nahrávka Dreamchasers 2 je s čtyřmi miliony downloadů pořád nejúspěšnější rapová deska vydaná zdarma na internetu. Dreams Worth More Than Money začne hymnickou Lord Knows se samplem z Mozartova Requiem v podání Slovenského filharmonického orchestru, pak ale Mill zabředne do osvědčených syžetů rapových mainstreamových desek, kde se střídají hvězdní producenti a hosté.

Meek Mill bohužel postrádá výraznější osobnost, a tak jen musí sledovat, jak mu The Weeknd, Drake či Future kradou jeho vlastní skladby přímo pod nosem. Nejvíc sám sebou je v dvojici skladeb, v nichž mu pomáhá Nicki Minaj, se kterou aktuálně randí. Jestli se ale z All Eyes on You nebo Bad for You stanou hity, bude to hlavně díky ní.

Výrazná osobnost rozhodně nechybí Lil Wayneovi, který je ale poslední roky už jen stínem hyperaktivního skřeta, který vládl hip hopu před nějakými sedmi lety. Připravované album Tha Carter V ohlásil jako svoje úplně poslední, jenže pak se pohádal se svým labelem Young Money a deska dosud nevyšla. Místo ní vysílá do světa mixtape/album Free Weezy Album natočenou s méně známými beatmakery, kteří si nelámou hlavu s komerčním potenciálem skladeb.

Pilotní singl a první skladba Glory naznačuje, že by v tomto svobodnějším světě mohl najít novou energii. V He’s Dead pohřbí starého Weezyho z Cash Money Records a v I Feel Good si do samplů z Jamese Browna pochvaluje znovuzrození. Jenže zdání klame – na FWA je to pořád ten Lil Wayne v úpadku, jak ho známe poslední roky – sype tracky stylem pokus/omyl (toho druhého je víc) a posluchačům je prezentuje zcela bez kontroly kvality.

03430324.jpeg

Free Weezy Album je trochu jako sledovat poslední sérii úspěšného televizního seriálu těsně před zrušením. Všechno, co vás kdy bavilo, je na místě, ale už vás to nechává chladnými. A když tuto analogii prodloužíme, tak Dreams Worth More Than Money od Meek Milla je zase jako nadprůměrný seriál nebo film, v němž ale hlavního hrdinu zastíní herci ve vedlejších rolích.


Meek Mill – Dreams Worth More Than Money (Atlantic / Maybach Music, 2015)
Hodnocení: 65 %

Lil Wayne – Free Weezy Album (Tidal, 2015)
Hodnocení: 50 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.