Metaloví hrdinové Mastodon zkrotli při cestě na stadiony

15. červenec 2014

Mohlo za to určitě mediálně hodně sledované vystoupení kapely Metallica na festivalu v Glastonbury, jež odstartovalo sérii článků v angloamerických médiích zabývajících se otázkou, zda metal ještě někdy vyprodukuje obří hvězdu jejich úrovně.

Publicisté se vesměs shodli, že to není moc pravděpodobné, a připomněli osud amerického kvarteta Mastodon, kterému se v určitém okamžiku jejich kariéry věřilo jako nástupcům velkých metalových hrdinů osmé a deváté dekády. Přesně před deseti letyv roce 2004začala Mastodon jejich slavná pětiletka, v níž vydali trio klasických desek Leviathan, Blood Mountain a Crack The Skye, na nichž spojili sludge metal s prvky progresivního rocku. Pak ale přišlo rozhodnutí trochu vyčistit výraz i zvuk kapely a zkusit definitivní komerční průlom. Tři roky po The Hunter přichází Mastodon s novinkou Once More 'Round The Sun, která pokračuje v jejich stadionové transformaci.

Bývaly doby, kdy se Mastodon snažili spojit živoucí elementy metalu do organické jednoty, v roce 2014 jsou ale mnohem více zahleděni do žánrové minulosti. Místo impulzů ze současného metalového undergroundu se tak zde vrací postupy Black Sabbath, Led Zeppelin nebo King Crimson. Možná k tomu přispěl i producent Nick Raskulinecz, který má za sebou práci s Foo Fighters nebo Rush, tedy kapelami, které přísahají na dřevní hodnoty kytarového rocku. Skladba The Motherload se tak nebezpečně blíží teritoriu osmdesátkového hair metalu a Halloween je v podstatě klasický hard rock, kterým by asi nepohrdli ani diváci TV Rebel nebo posluchači rockových rádií s cílovkou 50+.

Optimální formule metalového stadionového crossoveru je samozřejmě těžkotonážnost plus chytlavé refrény a je to paradoxně pilotní singl High Road, kde tohle do sebe zapadá. Mastodon nemají problém přijít se skvělým riffem, jen jejich použití či struktura skladeb těží až do dna všechna metalová klišé. Větší problém je to, že Mastodon nemá hlavního vokalistu, a co na předchozích koncepčních albech bylo velkou výhodou, se na novince mění v minus. Výrazný frontman by držel kolekci skladeb víc pohromadě a nezněla by jako sampler zapomenutých metalových hitů napříč historií. Jak moc někdo takový kapele chybí, se ukáže v závěrečné Diamond in the Witch House, v níž exceluje Scott Kelly z Neurosis, tedy tradiční host na deskách Mastodon.

03165515.jpeg

Metallica na začátku 90. let uspěla hlavně proto, že hrála něco, co před Black Album neexistovalo, Mastodon ale místo hledání nových cestiček fúze jen opakují staré postupy. Mimochodem deska je vlastně velmi podobná poslednímu albu Arctic Monkeys, a kdo by si něco takového ještě před pár lety pomyslel. Shrnuto: Once More 'Round The Sun je počin druhdy kultovní kapely, která pokračuje v pomalém rozmělňování svého soundu. A ten kýžený průlom do první popové ligy stejně nepřichází.

Hodnocení: 55 %
Mastodon – Once More 'Round The Sun (Reprise / Warner Bros., 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.