Metronome Blues: Knírky v kapele nestrpíme

23. září 2016

Mezi brněnským a pražským křtem nového alba Sides jsme trojici Metronome Blues (Rhys Braddock, Honza Čapek, Lukáš Bauman) přivítali ve studiu na krátký rozhovor, doplněný o tři naživo zahrané skladby. Kdo nevlastní elektronickou čtečku knih, kdo má nový knírek a o kolik členů se tenhle zprvu jednočlenný projekt ještě do budoucna rozroste?

„Metronome Blues byl nejdřív jen název alba a to slůvko blues chápu od začátku spíš jako pocit než žánr. Ve spojení s metronomem je to v podstatě paradox, který nám umožňuje nemít žádné stylové mantinely, které by nás jakkoliv svazovaly. Příští deska může být klidně jazz, folk nebo elektronika, mám v tomhle rád volnost, nechci celou dobu dělat pořád to samé. Lukáš je ten metronom a my přinášíme to blues,“ vysvětluje s poťouchlým výrazem ve tváři zakladatel Metronome Blues Rhys Braddock význam názvu kapely, která byla zpočátku jeho sólovým projektem.

Aktuálně s ním tvoří finální trio bubeník Lukáš Bauman a baskytarista Honza Čapek a další rozšiřování prý do budoucna v plánu není. „Rádi pracujeme i s tím omezením tříčlenného sboru. Víme, že kdyby nás bylo víc, tak můžeme dělat různé další věci, ale rádi si stavíme ten mantinel, že jsme jen tři, a přemýšlíme nad tím, co všechno dokážeme ve třech udělat,“ potvrzuje Honza. A Rhys dodává: „Tři je dobré číslo, svatá trojice. Ve třech už jde udělat solidní hluk a bohatý zvuk na pódiu. Samozřejmě, že pokud bychom potřebovali v budoucnu hráče na buzuki nebo jiný, podobně exotický nástroj, tak se bez dalšího člena neobejdeme. Ale dneska se z nás na druhou stranu málem stala jen dvojčlenná kapela, protože Honza přišel s čerstvým knírkem, takže to ještě budeme muset na schůzi kapely prodiskutovat.“

Album Sides vyšlo mimo jiné jako CD příloha aktuálního čísla magazínu Full Moon. Jaký má trojice vztah k tištěným hudebním časopisům a kdo z kapely dá pořád radši přednost knize před elektronickou čtečkou? Poslechněte si celý rozhovor včetně tří živě odehraných skladeb!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.