Něco na té Mary (J. Blige) je. Hlavně když zkouší něco nového

15. prosinec 2014

První dámou amerického soulu je už od konce 90. let Mary J. Blige. K padesáti milionům prodaných desek jí pomohlo hlavně to, že vždy uměla přenášet do hudby svá životní dramata. „Lidé chtějí vědět o mých strastech. Můj život je veřejná záležitost,“ říká v útržku z rozhovoru na aktuálním albu The London Sessions, které natočila vesměs s mladými britskými muzikanty, za kterými odletěla do Londýna v rámci terapie, o níž zpívá v úvodní skladbě desky. V týmu se to lépe táhne a tracky natočené v londýnském RAK Studiu s Disclosure, Samem Smithem nebo Emelií Sandé jsou vítaným updatem jejího stylu.

Mary J. Blige natáčí nejlepší desky, když je v krizi, a když se jí naopak daří dobře, nestojí to obvykle za nic. A že na transformaci v usedlou soulovou královnu má v 43 letech ještě dost času, nejspíš zjistila po propadáku loňského vánočního alba A Mary Christmas. Přímo bídně se pak dařilo letnímu soundtracku k filmu Think Like a Man Too, pro který Mary natočila celé nové album. A aby zlomila prokletí, zkouší s novou deskou něco úplně jiného. Tím pověstným nakopnutím správným směrem byl příznivý ohlas její verze singlu F for You britských Disclosure. A tak se rozhodla bratry Lawrenceovy využít naplno. A s nimi i další talentované Brity, kteří bodují v zámoří. Když se do týmu připojil ještě hitmaker Rodney Jerkins, rozrostl se projekt The London Sessions z EPčka do podoby dlouhohrající desky.

Úvodní skladby natočené s aktuálním uplakánkem číslo jedna Samem Smithem ještě věrně kráčí v tradici její předchozí tvorby, mnohem zajímavější věci se začnou dít, když soulové harmonie vystřídá garážový beat Disclosure a Mary J. Blige ustoupí do pozadí. V Right Now nebo Follow hraje druhé housle, což jí vlastně docela svědčí. Škoda že další producenti MJ Cole nebo Naughty Boy k ní nebyli stejně neuctiví. Pod nejlepší z „garážových“ skladeb – My Loving – je podepsaný Američan Rodney Jerkins, což vlastně svědčí o blízkosti tohoto soundu s původní americkou houseovou vlnou.

03271886.jpeg

Výlet Mary J. Blige do Londýna nezrodil nic hudebně převratného, ostatně to by Američanka musela s výběrem svých spolupracovníků sestoupit o něco hlouběji do undergroundu. The London Sessions ani neobsahuje žádný potenciální hit, který Mary neměla od roku 2005, kdy bodovala s Be Without You. Na druhou stranu ale americká soulová legenda už skoro deset let nezněla takhle svěže jako na této novince. Pro zpěvačku, která vždy uměla míchat soul s žhavými hiphopovými trendy, by to mohlo přinést alespoň zbrždění jejího pádu.

Hodnocení: 70 %
Mary J. Blige – The London Sessions (Capitol/ Universal)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.