Největší přehlídka české elektroniky Elekce už místo boje oslavuje

31. květen 2016

Pořádat festival čistě elektronické hudby může být v době, kdy se žánrové mantinely rozpouští, možná trochu naivní: Elekce ale vstoupila do hry v době, kdy byla česká elektronická scéna upozaděná a kdy bylo nutné ji aktivně propagovat. Čtvrtý ročník přehlídky, která začíná v pondělí a vyvrcholí třídenním hudebním maratonem na konci týdne, už s sebou nenese tyhle bojovné konotace. Vypadá spíš jako oslava – takhle opulentní a pestrý line-up složený čistě z české elektroniky jsme totiž možná ještě neviděli. Nechybí skoro nic – pokud by snad někdo měl pocit, že si potřebuje doplnit vzdělání a zároveň co nejvíc nasát atmosféru pohyblivé a živoucí scény, těžko si může zvolit něco lepšího, než je letošní Elekce.

Velká část vystupujících projektů, které se představí posluchačům během 36hodinového nepřerušovaného proudu živé hudby, je spjatá s Radiem Wave. Zpěvák a manipulátor se zvukem houslí Pandoo finišuje velmi vysoko v aktuálním ročníku talentové hitparády Startér, tedy té samé soutěže, která pomohla v cestě na současný vrchol české elektroniky Aid Kidovi – bez něj by byla Elekce samozřejmě nemyslitelná. Podobně nezastupitelný je třeba lo-fi techno producent Leoš Hort (HRTL), projekt Radka Brousila Videos nebo kapela Space Love, jejíž letošní album Horizont události jsme na Radiu Wave probírali v rubrice Deska týdne. Účast držitele ceny Vinyla v kategorii album roku Ondřeje Bělíčka aka Dizzcocka není potřeba ani zmiňovat – ten letos hraje všude a rozhodně zaslouženě.

Tohle všechno jsou ovšem zavedené projekty, které už atmosféru na české elektronické scéně nějakou dobu rozdmýchávají – Elekce je ale nejsilnější v okamžicích, kdy uvádí nová jména. A i těch je letos dost. Kromě zmíněného Pandoo se hodně mluví o brněnské dvojici Himalayan Dalai Lama, která si zahrála na společném vysílání Radia Wave a slovenského Rádia_FM a i díky debutové desce Lama aspiruje na jeden z největších objevů posledních let. Podobnou pozici má i kapela Orient, která k elektronické hudbě přišla trochu z jiného směru a kromě několika skladeb na SoundCloudu nebo kompilaci Crooked To Death na svůj první release teprve čeká – ideální šance chytnout tuhle kapelu v zárodku. Elektronická hudba má ale samozřejmě mnoho podob: tu ambientní bude na Elekci reprezentovat třeba Lišaj, experimentální Tarnovski z kapely Gurun Gurun, darkpop s éterickým zpěvem pak propojí česko-polské duo BA:ZEL.

Záznam z pondělní diskuze Jak prodávat hudbu na sociálních sítích se bude vysílat v pořadu Kompot v pátek 3.6. od 18:00.

V úterý se návštěvníci pražského Café Jedna můžou těšit na speciální Elekci s Radiem Wave, během které dojde na unikátní projekt živých recenzí, diskuzi s vítězi exportní soutěže Czeching VR/Nobody a Aid Kidem nebo POPslechovku - diskuze nad hudbou autorů, kteří jsou progresivní a zároveň populární. Série diskuzí pokračuje ve středu panelem o streamovacích službách nebo velká debata nad současným stavem české hudby. Té se zúčastní třeba Mary C, Bonus, Pavel Turek z časopisu Respekt, Josef Jindrák z Polí5 nebo Matěj Kratochvíl z HIS Voice. Moderovat bude redaktor Radia Wave Miloš Hroch.
Propojení Elekce s Radiem Wave, které začíná třeba u talentové soutěže Startér nebo koncertní série Radio Wave Live Sessions, vyvrcholí už v sobotu ráno živým vysíláním přímo ze studia Prám, kde bude probíhat hlavní hudební část festivalu.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.