Nepřítelem East India Youth jsou jeho ambice

14. duben 2015

Britský projekt East India Youth založil hudebník William Doyle podle legendy poté, co jeho domovská rocková kapela narazila na své dno. Vykašlal se na kytary a začal s laptopem dělat emocemi prošpikované digitální písničkářství srovnatelné třeba s Jamesem Blakem. Aby mohl vydat svou debutovou desku Total Strife Forever, založil dokonce respektovaný publicistický portál Quietus vlastní vydavatelství a album si pak vysloužilo nominaci na Mercury Prize. Doyle / East India Youth následně procestoval Evropu (v listopadu se zastavil i v Praze) a neodolal vábení prestižních XL Recordings, kde vydává třeba Adele nebo Vampire Weekend. Se svým druhým albem Culture of Volume tak sebevědomě směřuje do první ligy.

Stejně jako James Blake i East India Youth vzrušuje vydavatele i novináře svým potenciálem stát se hitmakerem – má celkem zajímavý hlas, který se nebojí použít, emotivní elektronické písničkářství je zrovna in a on rozhodně nemá strach z výrazných melodií, a navíc má značné ambice. Toho posledního zatím zdaleka nejvíc – a tak může album otevřít hlukovými poryvy skladby The Juddering, která je asi o tři minuty delší, než by měla, a jako první singl vydat šestiminutový elektronický gospel Carousel, o kterém platí navlas to stejné.

Když má East India Youth den, tak sype z rukávu synthpopové hity jako Turn Away, Beaming White nebo End Result. Není na nich nic přelomového, ale když uvěříte někdy trochu teatrálním emocím, tak dostanete popové lahůdky, které trefují terč hned na první poslech. Maximalismus Woodkida se v nich potkává s melancholií Owena Palletta a tahem na bránu Hot Chip a všechno do sebe zapadá. Jenže pro East India Youth je to málo a chce nám dokázat, že je víc než jen smutný kluk s laptopem. A tady se Culture of Volume dostává do problémů.

03360434.jpeg

Talent se totiž dívá na ambice z velké dálky. Prostřední pasáž s Hearts That Never a Entirety nabízí odvar z devadesátkových b-stran Underworld, desetiminutová Manner of Words je jako zkrachovalý muzikál The Human League a závěrečná Montage Resolution připomíná elektronického pionýra Klause Schulzeho na špatném drogovém výletě v Číně. East India Youth má touhu být zároveň Brianem Enem i Pet Shop Boys, což by nejspíš nezvládl ani někdo dvakrát tak talentovaný, jako je on. Lze tak konstatovat, že na druhé studiové desce Culture of Volume jsou největším nepřítelem britského producenta jeho vlastní ambice.

Hodnocení: 60 %
East India Youth – Culture of Volume (XL Recordings, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.