Nesmlouvaví Uniform ohlašují konec našich dnů a snaží se využít zbývajícího času

27. leden 2017

Newyorské duo Uniform, které má za sebou už jednu velkou desku vydanou pod záštitou osvědčeného labelu Sacred Bones, se na novince Wake in Fright vrací s temnou předpovědí závěru dějin. Tvrdý výlet do hlubin apokalyptických vizí má však i harmonické vyznění.

Na černé politické mapě Ameriky se postupně rozsvěcují na různých místech rudé tečky, zatímco titulky lakonicky ohlašují datum a místo, kde byl někdo zastřelen při masovém ozbrojeném útoku. Klip k hitu Killing of America nemá příliš děje, o to údernější je jeho vyznění, počet obětí v masových přestřelkách je k 31. prosinci 2016 rovných 450. Vítejte v Americe, jak ji vidí newyorské duo Uniform.

Skupina ukrývající se za nekompromisním logem kříže a kosy, nápadně připomínajícím legendární značku punkerů Dead Kennedys, používá omezené množství prostředků v podobě kytary, vokálu, automatických bicí a syntezátoru. Už od počátku byla kapela svými zakladateli zamýšlena pouze jako dvoučlenný projekt, aby vše bylo zachováno v co nejjednodušší formě. Sešel se zde dvorní zvukař labelu Sacred Bones Ben Greenberg, stojící za většinou nahrávek z katalogu a známý především díky svému působení v noisepunkových The Men, a Michael Berdan, zpěvák noiserockových Drunkdriver. Ti se údajně rozpadli kvůli online osočení jejich tehdejšího bubeníka ze znásilnění.

S průpravou z kapel známých živelnými koncerty si dvojice založila v roce 2013 Uniform. Už od prvního singlu Our Blood / Of Mind And Body nastoupili cestu nesmlouvavého industriálu, poháněného hluku plného explozí a frenetických kytarových riffů. Drží se toho i na druhém studiovém albu Wake in Fright, metalem načichlé včelíny však ustoupily výraznějším vazbám a nově i samplům (které se v hc/punku opět vrací jako trefné dokreslení atmosféry skladeb). Občas probleskne i záchvěv naděje v podobě melodičtějších a harmoničtějších synťáků ve skladbě The Lost, aby bylo vše udusáno hrubými beaty, jako je tomu u Killing of America. Bezvýchodná nálada a agrese čišící z desky jako by vyvěraly z tradice hardcorepunkových kapel, jako jsou kanadští Cursed či Burning Love, stejně tak i z Big Black, kapely Stevea Albiniho, která v podobném duchu rozkládala negativní emoce na prvočinitele.

03790151.jpeg

O hlukové katarzi by bylo v případě Uniform zbytečné mluvit, oba členové se shodují na tom, že je to právě hudba, co jim pomáhá dostat se z temných vizí budoucnosti i mizérie samotné existence. Uniform pojímají jako osobní výpověď, nicméně jak poznamenává Michael Berdan v rozhovoru pro magazín ATTN, existenciální krize může u něj (i kohokoliv jiného) vzniknout z čehokoliv – od tíživého vlivu kapitalismu či strachu z možného vypuknutí války. Vyrovnanost může přijít v momentě, kdy je veškerá úzkost vybita skrze masivní stěny repetitivního hluku. Uniform projevem i zvukově balancují na hraně ztráty kontroly, ale vždy se nakonec udrží v rovině příčetnosti. Wake in Fright není voláním po věčném zatracení, je to poslední pokus zůstat při smyslech, i když přichází tma. A využít zbývající čas smysluplným způsobem.

Hodnocení: 90 %
Uniform – Wake in Fright (Sacred Bones, 2017)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.