Nezničitelná Janet Jackson se vrátila do osmdesátek a znovu triumfuje

12. říjen 2015

Michael Jackson musel zemřít, aby se z vysmívaného podivína stal znovu popovou ikonou (a následně otravným, zombie, ale to je už jiný příběh). Na jeho mladší sestru Janet se ve stínu posmrtných tanečků tak trochu zapomnělo. Její poslední album Discipline z roku 2008 propadlo a zpěvačka se následně úplně vytratila z veřejného života. Jenže její „imperiální“ éra z let 1986–1997, kdy vydala čtyři fantastické desky (Control, Rhythm Nation 1814, janet. a Velvet Rope), není a ani nemůže být zapomenuta.

S tím, jak nejmladší generace bez předsudků objevuje dříve na alternativní scéně zapovězené krajiny R&B popu, probouzí se k životu i odkaz Janet Jackson. Svědčí o tom třeba aktuální kompilace Dear Janet, na které její skladby předělali Deradoorian, High Places, Scout Niblett, Liz Wolf (z WHY?) nebo tUnE-yArDs. Kolekce vyšla ve stejný den jako její jedenácté studiové album Unbreakable a obojí vysílá do světa jasnou zprávu, že Janet Jackson je zpátky.

Název Unbreakable (Nezničitelná) se překvapivě shoduje s titulem Michaelova posledního, za života vydaného alba Invincible (Nepřemožitelný), nakonec trajektorie kariér obou sourozenců byla docela podobná. V polovině 90. let oba shodně bojovali s poklesem relevance a zkoušeli honit rozjetý vlak aktuálních trendů. Janet dokázala vzdorovat ještě s Velvet Rope z roku 1997, i pak ale její popularita dostala ránu. Z krize ji nedostali ani producenti jako Darkchild, Jermaine Dupri či The-Dream a po trapasu na Super Bowlu v roce 2004 narazila její kariéra na absolutní dno. O jedenáct let později je ale už spousta věcí jinak.

Aktuální vlna dívčího futuristického R&B v čele s hvězdičkami, jako jsou Tinashe, FKA twigs či Kelela, otevřela prostor pro velkolepý návrat zpěvačky, bez níž by nikdy nebyly. A ten s albem Unbreakable skutečně přichází. Janet se vrací k osvědčené autorské dvojici Jimmy Jam & Terry Lewis, kteří jí napsali a produkovali devět hitů číslo jedna (poslední v roce 2001). Těžko čekat, že se pánové v letech budou hrnout do nějakých experimentů. Comeback Janet na Unbreakable se tak nese hlavně v duchu osmdesátkového soundu.

03489601.png

Janet a jejímu sametovému hlasu samozřejmě nejvíce svědčí balady, v nichž Jam & Lewis vždycky vynikali, úvodní čtvrtinu alba nicméně obstarají svižné elektro-hiphopové skladby. Nejdříve přijdou na řadu ty natočené s relativně neokoukaným producentem Dem Jointz – singl BURNITUP! s Missy Elliott a Dammn Baby. Na současné žebříčky posedlé trapovým minimalismem ale útočí jen zdánlivě. Ve skutečnosti vychází z obrazu hudební budoucnosti stvořeného v minulých dekádách, a existují tak ve zvláštním retrofuturistickém univerzu. The Great Forever nebo Shoulda Known Better jsou pak nadčasové popové eposy, které by vlastně mohly vzniknout v podstatě kdykoliv. Teprve pak s After You Fall přijdou na řadu pomalé tracky, v nichž Janet rozjímá nad vzestupy a pády svého života. Část s baladami vrcholí s No Sleeep, jedním z nejlepších R&B tracků letošního roku, který vlastně nemůže zkazit ani zbytečně naroubovaný rapper J. Cole (a že se snaží).

Druhá polovina desky (oddělená symbolicky zvukem přenosky pokládané na gramofonovou desku) opakuje dynamiku rychlých (2 B Loved, Take Me Away) a pomalých tracků a završuje nahrávku s bombastickou baladou Well Traveled, která se nebojí patosu. Euforický rozjuchaný zavírák Gon’ B Alright má své logické místo na konci příběhu o hledání místa ve světě, hudebně ale zapadá na rozjímavou introspektivní desku přece jen o něco méně.

Unbreakable je první deska od roku 1997, na jejímž coveru je Janet Jackson oblečená. Drobný detail, který ale naznačuje, že zpěvačka se rozhodla na novince vykročit trochu jiným směrem než poslední dvě dekády. Hitparády ji už nechávají v klidu a její doménou je teď R&B pro dospělé posluchače, kteří nutně nepotřebují aktuální trendy. Návratu Janet Jackson hrály do noty zmiňované okolnosti, kdyby ale zpěvačka sama nedospěla do tohoto stadia, Unbreakable by byla jen poloviční deska. Janet těsně před padesátkou natočila silné album, které ji vrací do hry.

Janet Jackson – Unbreakable (Rhythm Nation / BMG, 2015)
Hodnocení: 80 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.