Nosaj Thing na své skvělé třetí řadovce Fated nakládá i bez beatových eskapád

18. květen 2015

Dva roky po ambivalentně přijaté druhé desce Home se losangeleský producent Jason Chung aka Nosaj Thing vrací s třetí řadovkou nazvanou Fated. Pokračuje na ní ve zdokonalování svého stylu a také v postupném zjemňování zvuku, který je ale pořád stejnou pastvou pro uši, jako na šest let starém debutu Drift.

Současná klubová scéna má dva výrazné producenty, kteří jsou specialisty na krátkometrážní kompozice, a to jsou Zomby a právě Nosaj Thing. Oba mají na svém kontě tři alba a oba dokážou na minimalistickém prostoru několika málo desítek vteřin vystavět skvělé tracky se silnou melodií, bohatou strukturou a precizním zvukem. Zásadní rozdíl v jejich třetích albech je ale ten, že tam, kde Zomby na své dva roky staré řadovce nevěděl, kdy přestat a zahltil fanoušky dvěma disky miniatur, které by bývaly snesly hodně výrazné proškrtání, zůstává Jason Chung na aktuální novince Fated věrný úspornosti i co se týče celkové stopáže alba. Ta se totiž v 15 skladbách jen zlehka přehoupne přes půl hodiny.

Co mají oba mistři zkratky naopak společného, je prakticky neměnný rukopis, kterým se jejich třetí alba vyznačují. Podobně jako Zomby i Nosaj Thing víceméně pokračuje v cizelování vlastního stylu a zvuku (který už, pravda, nepůsobí tak temným dojmem jako na šest let starém debutu Drift) a nepouští se na Fated do žádných velkých žánrových odskoků stranou. S pořád stejnou hravostí a lehkostí prohání vokodérem, různě moduluje a loopuje vokální samply, jejichž útržky se organicky vpíjejí do loudavých glitchhopových a dubstepových beatů a melancholických syntezátorových linek, a stejně tak potvrzuje, že umí skvěle spolupracovat i s vokalisty. V případě nové desky jsou to jmenovitě Chance The Rapper, WhoareI a Katie Gately, kteří, každý po svém (vypravěčským laid back rapem, R’n’B jiskřivostí a éterickým bezeslovným zpěvem) přidávají albu na pestrosti a kvalitě, a zároveň nic neubírají na jeho komorním vyznění.

Jak už ale bylo naznačeno, Nosaj Thing si, co se týče vokálů, s přehledem vystačí i se samplováním v Burialovském duchu (vynikající Let You). Místo nadupaných beatových eskapád sice na Fated nabízí pro někoho možná až překvapivě downtempovou atmosféru, která několikrát sklouzne k méně výrazným pasážím, ty ale naštěstí nejsou vzhledem ke v průměru dvouminutovým stopážím většiny skladeb zas až takový neuposlouchatelný problém. Po slabší druhé desce Home každopádně Jason Chung svou aktuální třetí dokazuje, že rozhodně má na překonání skvělé prvotiny Drift. Z tanečního producenta se sice čím dál víc mění v poslechového, eventuální klubový hendikep ovšem bohatě nahrazuje kvalitním posluchačským zážitkem, který roste s každým dalším přehráním – Fated je totiž jasný grower.

03386689.jpeg

Hodnocení: 80 %
Nosaj Thing – Fated (Innovative Leisure, 2015)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka