NOVINKY: Big Boi, Leto, Paramore, Tricot a další úbory

26. duben 2017
Factory Radia Wave

V další várce novinek na Radiu Wave nás opět čeká velký návrat, tentokrát v podobě těžkotonážního rappera Big Boie z atlantských OutKast, který se spojil s neméně tučným Killer Mikem a vypustil singl Kill Jill. Dojde ale i na sofistikovaný techno pop od Laurel Halo, první ochutnávku z nové desky dvojice Leto nebo třeba track slovenského producenta Foolka.

Big Boi – Kill Jill ft. Killer Mike & Jeezy
Credits: Antwan André Patton, Michael Render, Jay Wayne Jenkins
Label: Epic / Sony
Pět let od své poslední sólové desky se vrací atlantská legenda Big Boi. Polovina slavných OutKast vydá svoji novinku Boomiverse v červnu a minulý týden z ní vypustil hned dva singly. Jeden pro popová rádia, který můžeme klidně ignorovat a jeden pro ta rapová, jež naší pozornosti ujít nemůže. Jmenuje se Kill Jill, sampluje japonskou virtuální hvězdu Hatsune Miku a hostují v něm atlantští rappeři Killer Mike (Run The Jewels) a Jeezy.

Banks – Crowded Places
Credits: Jillian Rose Banks, Tim Anderson, Jack Antonoff
Label: Harvest Records
Americká zpěvačka Banks vydala vloni na podzim své druhé studiové album The Altar, které ale nezaznamenalo příliš dobré prodeje ani recenze. Napravit reputaci si Banks snaží s novým singlem Crowded Places, který zazněl v předposlední epizodě televiziního seriálu Girls. „Bylo opravdu neuvěřitelné sledovat, jak Lena Dunham zpívá do mé písně,“ pochlubila se Banks na Twitteru. Spoluautorem a producentem skladby je spolupracovník Lorde Jack Antonoff (fun., Bleachers).

Foolk – One By One ft. Rowanna
Credits: Dušan Vančo, Rowanna
Label: LALA Slovak Music Export
Dušan Vančo aka Foolk je na scéně československé elektroniky už zavedené jméno, spoustu jeho tracků ostatně v rotaci Radia Wave hrajeme. Po nějaké době se k Foolkovi vracíme a to konkrétně ke skladbě jménem One By One, na které hostuje vokalistka Rowanna. Track původně vyšel jako součást kompilace Ostrov hudby, která představuje nejvýraznější slovenské labely a projekty jako Fallgrapp, Bulp, Longital nebo i kytarové Korben Dallas.

Laurel Halo – Jelly
Credits: Laurel Halo
Label: Hyperdub
Elektronická experimentátorka Laurel Halo se poslední roky věnovala hlavně kolaborativním projektům – skládala třeba hudbu k vizuálnímu projektu s virtuální zpěvačkou Hatsune Miku. Teď se vrací s novou deskou Dust, která bude obsahovat vokály od Klein, Lawfawndah nebo Michaela Salu. „Kolekce svěžích, lehce pošahaných písní natočených s dřevěnými nástroji, sub basou a nervní elektronikou,“ popisuje novou nahrávku Halo. Vychází na konci června na značce Hyperdub.

Leto – Past
Credits: Roman Rakowski, Beata Rakowski
Label: Silver Rocket / MMM
Manželská dvojice Roman a Beata Rakowski, která vystupuje pod jménem Leto, se konečně po třech letech chystá navázat na oceňovanou desku Zbytky ozářených ploch. První singl z nového alba Krok pro člověka pojmenovali Past a opět se v něm potkávají poetické české texty s kombinací syntezátorů a kytar. Celé album vyjde ve společné péči labelů Silver Rocket a MMM.

Paramore – Hard Times
Credits: Josh Farro, Jeremy Davis, Jason Bynum, John Hembree, Hunter Lamb
Label: Warner Music
Před více než deseti lety platili američtí Paramore za čistě rockovou kapelu, od té doby se ale hodně změnilo. Skupina momentálně chystá už svoje páté studiové album After Laughter a pilotní singl Hard Times je všechno jiného, jenom ne rock. V tracku opatřeném pestrobarevným klipem místo toho slyšíme čistý pop. Záměr opepřit svůj sound trochou „funky osmdesátkové nové vlny“ se rozhodně vydařil. Hodně.

Waxahatchee – Silver
Credits: Katie Crutchfield
Label: Merge Records
Katie Crutchfield stihla za posledních pět let vydat tři desky a každá z nich ji posunula o něco blíž k vrcholu amerického indie rocku ovlivněného divokými devadesátkami i akustickým folkem. Bývalá členka kapely P.S. Eliot, kterou tvořila se svojí sestrou Allison, se ale nehodlá zastavit. Momentálně chystá nové album Out In The Storm a vypouští do světa pilotní singl Silver. Pro milovníky zvuku, který může připomenout třeba legendární The Breeders, máme navíc ještě jednu dobrou zprávu. Waxahatchee se svojí kapelou vystoupí 20. září ve strahovském klubu 007. My přijdeme.

Amadou & Mariam – Bofou Safou
Credits: Mariam Doumbia, Amadou Bagayoko
Label: Because Music
Legendární afropopové duo Amadou & Mariam si dalo pětiletou přestávku, o to triumfálnější je ale jejich nečekaný návrat. Má podobu bezmála housového tracku Bofou Safou a dvojice z Mali na ní představuje tu nejlepší kombinaci afrického a západního zvuku. Jestli bývalí spolupracovníci TV On The Radio, Yeah Yeah Yeahs nebo třeba Santigold chystají celou novou desku zatím nevíme, samotný singl ale na nějakou dobu vystačí.

Tricot – Melon Soda
Credits: Ikumi „Ikkyu“ Nakajima, Motoko „Motifour“ Kida, Hiromi „Hirohiro“ Sagane
Label: Big Scary Monsters
Japonská kapela Tricot proslula spojením komplikovaných math-rockových rytmů s typicky naivním zvukem japonského popu a jako taková samozřejmě dosáhla svého uznání i na západě. Svůj typický zvuk evidentně nechtějí měnit ani na chystané třetí desce, která ponese prostý název 3. Track Melon Soda už je druhým singlem z nahrávky.

Saint Etienne – Magpie Eyes
Credits: Sarah Cracknell, Bob Stanley, Pete Wiggs
Label: PIAS
Legendární anglická kapela Saint Etienne v čele se zpěvačkou Sarah Cracknell nebo hudebním publicistou Bobem Stanleym zažívala největší slávu v devadesátých letech – jejich debutové album Foxbase Alpha je dodnes považována za jeden z vrcholů fúze taneční hudby, kytar a popu. Kapela se nikdy nerozpadla a v původní sestavě pokračuje doteď. Magpie Eyes je první singl z nové desky nazvané Home Counties. Ta přichází po pětileté přestávce.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio