Novinky od Pallbearer a Yob: Dvojitá zkáza pro uši

16. září 2014

Závěr léta podle všeho patří tentokrát všem, co mají slabost pro střední až pomalá tempa. Dvě jména, ke kterým bez ironie patří přídomek doom, kapely Pallbearer a Yob, mají na svědomí alba, co radikálně zamíchají pořadím v letošních žebříčcích tvrdé hudby.

Protože oba celky společně vyrazily na turné, nabízí se možnost vnímat obě desky propojeně. Když Foundations Of Burden od Pallbearer a Clearing the Path to Ascend od Yob posloucháte na přeskáčku, vyplynou podobnosti i rozdíly.

Pallbearer, milovníci sedmdesátkového progrocku a Black Sabbath, jsou ti služebně mladší a možná také o něco vstřícnější. Brett Campbell ve vokálních linkách prozrazuje slabost pro klenutou melodii, která mu přešla do krve infuzí jeho vzorů, kytary na sobě leží v tolika vrstvách, že působí dojmem neprůstřelné krusty, skrze niž se jen za cenu nejvyšších obětí dostávají bicí. Úcta k tradici se místy může zdát trochu omezující, ale způsob podání většinu pochybností rozpouští velmi odzbrojujícím způsobem.
Zbývá jen doufat, že Pallbearer nepodlehnou viru stadionového zvuku, který v posledních letech napadl třeba Mastodon.

03207861.jpeg

Yob by v podstatě mohli navázat svoje lano k jakémukoliv z riffů na desce kolegů. Nemají to sice zapotřebí, jasné ovšem je, že by tahali trochu jiným směrem a co do rychlosti by výrazně podřadili. Stopáž skladeb, která by méně talentované snaživce spolehlivě vyřadila z provozu, evokuje pomalé klesání do důlní šachty: 3 skladby překračují čtvrthodinovou hranici, poslední čtvrtý track je jen o málo kratší. Tam, kde třeba Jesu nasazují skladbě lehkou shoegaze korunu, Yob ani na chvíli neupustí od heavy přístupu a bez úlevy pokračují do hlubin, kde tuší dno.

Těžko vynášet definitivní soudy, když do konce roku zbývá ještě dost času, ale tato dvě alba podle mého nezapadnou.

Pallbearer – Foundations Of Burden (Profound Lore, 2014) – 80 %
Yob – Clearing the Path to Ascend (Neurot, 2014) – 85 %

03207864.jpeg
autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.