Omalovánky Chance The Rappera nabízí prvotřídní rapový spirituál

20. květen 2016

Když Kanye West letos v únoru ohlašoval svoji sedmou studiovou desku, sliboval, že to bude v podstatě gospelové album. Jen s vulgaritami. Nakonec ale na The Life of Pablo stejně zvítězila jeho naštvanost a paranoia. Na velkou nahrávku míchající současný hip hop s afroamerickou sakrální hudbou jsme nicméně nemuseli čekat dlouho. Právě teď s ní totiž přichází Chance The Rapper, jehož nová mixtape Coloring Book nabízí pestrobarevnou mozaiku rapových spirituálů, které posluchače učí milovat život a svět kolem sebe. Po vládě depresivních hédonistů, jako jsou Drake a Future, možná chicagský rapper s novinkou ohlašuje novou pozitivní éru hip hopu.

Jméno Chance The Rapper poslední tři roky pomalu probublávalo z rapového undergroundu do mainstreamu. V roce 2013 vydal povedenou mixtape Acid Rap, hostoval na deskách Madonny, Skrillexe a Justina Biebera a vloni svými vokály táhl skvělé album Surf chicagského jazz-rapového kolektivu Donnie Trumpet & The Social Experiment. Na zmíněné letošní desce Kanyeho Westa je podepsaný hned pod pěti tracky a jeho verše z úvodní Ultralight Beam patří k vrcholům aktuální hiphopové sezony. Coloring Book přichází právě včas, aby stvrdil jeho nástup do absolutní špičky. Chance o novince mluví jako o mixtape, čímž hlavně upozorňuje na fakt, že vychází mimo systém nahrávacích společností.

První rapová deska, kterou si Chance koupil, byl prý v roce 2004 Kanyeho debut College Dropout. Stín o generaci staršího mentora, jenž vyrůstal ve stejném městě jako on, se stále vznáší nad Chanceho kariérou. Coloring Book ale rozhodně není jen čtrnáctkrát zkopírovaný Jesus Walks. Míchání profánního rapu a sakrálního gospelu tady má spousty podob. V All We Got či Angels podtrhují sbory skvělé melodické nápady, Blessings nebo Same Drugs navazují na uvolněnou jazzovou náladu alba Surf, Mixtape převrací atlantskou drogovou psychedelii na pozitivní stranu a All Night se vrací k osmdesátkovému boogie.

A hosté slavných jmen? Ti mají své úkoly a pracují ve prospěch týmu. Kanye West si v úvodní All We Got jen notuje s dětským sborem, Justin Bieber je v Juke Jam v roli vokálního křoví a Future je ponořený v mixu a nemá v Smoke Break tolik prostoru jako obvykle. Kultovní rappeři z undergroundu, jako Jay Electronica či Towkio, se potkávají s kolegy z opačného spektra komerčnosti, jako jsou T-Pain nebo 2 Chainz. Ve světě Chanceho omalovánek prostě není nic nemožné.

03631974.jpeg

Natáčení Coloring Book prý inspirovalo narození Chanceho první dcery vloni v září a deska má všechny parametry totálně euforických stavů, které zažívají čerství rodiče. Ze dne na den se mění životní hodnoty a všechno začíná dávat trochu jiný smysl. V poslední třetině alba ale postupně odpadá bezbřehá euforie a na povrch vystupují hloubavější témata smíření a nových výzev. Samozřejmě že jako gospelová deska se Coloring Book dá poslouchat i jako záznam náboženského prozření, motiv nově narozeného dítěte ale dodává nahrávce rozměr civilnosti a obyčejné lidskosti.

Coloring Book se dá vytknout občas trochu zvláštní mix, který by u velkého labelu asi neprošel přes schvalovací procesy. Jenže i ten přidává nahrávce patinu nadšeneckého projektu, který asi nejlépe shrnuje radostné zvolání z úvodu „Music is all we got“. Na Chanceho mixtape prostě hudba splynula s náboženstvím a vzniklo něco, čemu se dá stoprocentně věřit a propadnout.

Hodnocení: 90 %
Chance The Rapper – Coloring Book (vlastním nákladem, 2016)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.