Ondřej Ježek odpaluje v High Five porevoluční rozbušku Michael's Uncle

22. srpen 2014

První desku produkoval zvukový inženýr one-man studia Jámor – Ondřej Ježek – v roce 1994. K nahrávání a míchání se dostal přes zvučení muzikálů a svou kapelu OTK. Nechtěl si totiž nechat mluvit do toho, jak něco může a nesmí znít. Dnes je podepsaný pod většinou desek z české alternativní a undergroundové scény. Jelikož se ho v rozhovorech neustále někdo ptá na oblíbená alba, omezili jsme se tentokrát v High Five pouze na česko-slovenskou tvorbu. Dětstvím ho provázelo Collegium Musicum Mariána Vargy, po revoluci zas do té doby neslýchaná agresivita Michael's Uncle a první desku Unkilled Workera – kolegy z kolektivu Silver Rocket – svou kombinací písničkářství a brutality přirovnává k raným Swans.

Collegium Musicum Live
Jako první jsem vybral Collegium Musicum Live, to je pro mě začátek všeho. Deska vyšla v roce 1973 a vystačila mi na celé dětství, aby mě mohla promořit svými varhanními orgiemi a basovými a bubnovými sóly. To je pro mě opravdu zásadní nahrávka.

Michael´s Uncle – The End of Dark Psychedelia
Z českých je další dost důležitý bod Michael´s Uncle a The End of Dark Psychedelia. Vyšlo to někdy těsně po revoluci na vinylu. Ta deska byla zjevení, protože vybuchovala agresivitou a syrovostí v té době naprosto neslýchanou u jakékoliv nahrávky tady u nás. Pochází z ní spousta pochybných hymen začátku 90. let.

Gnu – Milimetry ticha
Vyloženě určující deska jsou pro mě Milimetry ticha od Gnu, na kterých jsem měl už tu příležitost pracovat. Kloubí v sobě dost takové protichůdné prvky – úplnou křehkost, co se týče melodií i textů a obsahu, zároveň naprostou brutalitu toho spodku a spojuje je v nějaký úplně unikátní celek. Když jsem to slyšel poprvé, tak jsem si ve finále říkal: „No, tak tohle je normálně taková světová deska.“

03191437.jpeg

Waawe – All Fabulous Things Turn Out To Happen
Jedna z mých hodně oblíbených a úplně zapadlých desek je All Fabulous Things Turn Out To Happen od Waawe z Tábora. Vyšla na Free Dimension Records, kteří teď už dlouho nic nevydali, akorát dělají ten festival v Táboře. No, ta deska je prostě hezká. Je to taková podivná kytarovka s dlouhými písničkami a tak nějak zvláštně prosvištěla, protože se Waave vzápětí v podstatě rozpadli větší část se začala věnovat Céčkům. Vždycky se ta nahrávka vynoří odněkud ze skříně a šoupnu si ji do přehrávače. Opravdu si ji poslechnu rád i po letech.

Unkilled Worker – Faith Collapse
Na téhle desce jsme participovali i s celým OTK překonává všechny naše pokusy o něco. Spojením s Unkilled Workerem se to navzájem nabíjí a míchá v takový šílený koktejl. Je to písničková záležitost, kterou jsme my jako kapela dopracovali do takového surového industriálního tvaru. Když jsme na tom dělali, neuvědomoval jsem si to, ale potom s odstupem jsem si říkal: „Ježíšmarja, vždyť to je jako starý Swans.“ Má to v sobě zároveň písničkářství i tu brutalitu. Je to taky taková schovaná deska a mám ji moc rád.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio