Opomenuté a objevené desky 2015: Co baví Bonuse, Marii Kieslowski, Floexe a MGDLN?

24. červenec 2015

Desky roku 2015, které hudebním serverům možná protekly mezi prsty, ale kterými by vaše uši rozhodně nepohrdly. Minulý týden jsme vám nabídli výběr opomenutých alb roku za redakci Radia Wave, teď přichází s nedoceněnými, oblíbenými nebo objevenými kolekcemi/interprety letoška Marie Kieslowski, MGDLN, Bonus a Floex.

Bonus: Flako, Vision Fortune a Girlpool

„Desku Natureboy natočil producent Flako, který žije v Londýně. Deska je precizní, propracovaná, mnohovrstevnatá, pestrá, je na ní znát hluboká práce,“ hodnotí první kousek ze svého výběru Martin Hůla aka Bonus, kterého můžete aktuálně vídat na pódiích v bílém po boku Václava Havelky v projektu Tvrdý/Havelka. „Další deska je od projektu Vision Fortune a jmenuje se Country Music. Líbí se mi, protože vznikla v rámci improvizovaných sessions. Je pro mě hodně otevřená v tom, jak se dá o hudbě přemýšlet, zvukově a stylově se pohybuje někde mezi elektronikou, post punkem a třeba krautrockem.

Čtěte také

Třetí deska, která vyšla letos a moc se mi líbí, je od dua Girlpool a jmenuje se Before the World Was Big. Jsou to dvě dvacetileté holky a písničky jsou zajímavé tím, jak jsou elementární, je tam málo akordů, not, nástrojů, je tam jen kytara, basa a dva hlasy. Deska je taková obnažená, dokonce s ní pracují jako s konceptem, mluví o tom, že kvůli tomuhle je každá chyba slyšet. To je pro mě důležité téma – překonávání slabosti nebo slabin,“ dodává Martin.

Marie Kieslowski: Kittchen, Houpací koně, Longital a Sufjan Stevens

03204091.jpeg

„Z české scény mě zaujal rozhodně Kittchen a jeho album Kontakt. Přijde mi, že se s Tomášem Neuwerthem posunuli k lepšímu zvuku než na desce Radio, která pro mě zněla někdy až moc domácky. Na desce jsou minimálně čtyři písně, které mě hodně zaujaly, třeba píseň Sestra mě při jednom komorním koncertě doslova rozbrečela.“ Od maskovaného kuchaře se Marie z indiefolkového dua Kieslowski přesouvá ne náhodou k ústeckým Houpacím koním (dřívější působiště druhé poloviny Kieslowski Davida Pomahače).

Čtěte také

„Album Dobro – jsem strašně nadšená, že Ondřej začal zpívat česky, jak jim to sluší. Píseň Ideální muž je pro mě zatím písní roku. Jako Kieslowski máme moc rádi Longital. A to je všetko? je akustická deska a podle mě jim to moc jde, navíc s bubeníkem naživo to je prý nářez, tak se těším, že je brzo uvidím v Praze,“ dodává Marie a s posledním příspěvkem odbíhá k zavedenému jménu Sufjan Stevens. „Díky desce Carrie & Lowell jsem Sufjana objevila. Je to hrozná ostuda, že tak pozdě, ale alespoň přece. Navíc mě strašně baví objevování, že ta křehká folková forma není jediná, ale že na co Sufjan sáhne, tak je dokonalý. Z toho mám velkou radost.“

Floex: Son Lux, Flako a David August

03435692.jpeg

„První tip nebude žádné překvapení, je to Son Lux, který tu bude mít na podzim koncert, deska Bones. Album mě baví zvukově, když jsem ho slyšel na velkých bednách, málem jsem z toho odpadl – koncentrovaný, pevný, přesný a intenzivní zvuk. Hudebně mě album baví ve strukturovanosti a spoustou překvapivých momentů,“ upřesňuje Tomáš Dvořák, který umělecké snahy dělí mezi vlastní tvorbu a hudbu k především nezávislým videohrám.

„Flaka sleduju dlouho, přijde mi, že máme podobné vnímání hudby, že máme rádi podobné zvuky. I když on je hodně čistý, ale má podobnou estetiku. Na desce Natureboy je spousta krásných momentů, nemůžu říct, že by se mi líbila jako celek, ale líbí se mi jeho melodické přemýšlení s kytarou, což je v mém případě překvapivé. Poslední interpret je objev David August, aktuálně nemá venku vyloženě LP, ale až něco vyjde, bude to určitě velké. Třeba poslední remix pro The Acid je neuvěřitelná věc.“

MGDLN: Ylti, Jaded, My Nu Leng a Vince Staples

03182282.jpeg

„Jako první desku jsem vybrala album od Yltiho, které se jmenuje 500Messages, je to skvělá energická rapová deska od dvacetiletého kluka z Idaha. Vyšla někdy na přelomu roku, je na ní šest tracků a na jednom z nich hostuje Yltiho brácha Gino Driggs a The Yung God. Pro mě to je jeden z nejzajímavějších rapů, které momentálně vychází, někdy na srpen plánujeme společné EP,“ zahajuje svůj výběr a současně přibližuje budoucí plány mladá producentka Magdalena Vytlačilová, která zaujala redakci Radia Wave loni v hitparádě Startér.

„Další bude Jaded a deska Big Round & Juicy. Je to elektronické album, které poměrně ráda hraju, jde o jednu z mála elektroniky, kterou si pustím i doma. Stejně tak to mám i s deskou od My Nu Leng, která se jmenuje Horizons EP, je na ní asi šest skladeb a rozhodně jsou všechny zajímavé. Dál bych ještě vypíchla novou desku od Vince Staplese – Summertime ´06, to už je trošku jiný rap,“ uzavírá námi pochválenou Deskou týdne přehled alb roku 2015 Magdalena.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.