Podivíni, hrubiáni a klasici západního pobřeží Blu, Exile a Johaz v Praze

16. únor 2017

V rámci evropského turné vystoupí Blu & Exile a projekt Dag Savage 16. února v pražském Prostoru Země. Během krátkého volna, které strávili v Praze, se zastavili také na rozhovor do Radia Wave v pořadu Scéna s Mary C.

I kdybyste náhodou neznali jméno Exile, pravděpodobně jste se někdy setkali s jeho tvorbou. Tento americký producent a virtuos na sampler MPC totiž spolupracoval s Mobb Deep, Snoop Doggem, Pharoah Monchem, Open Mike Eaglem, se zpěvákem Aloe Blaccem má projekt Emanon, který minulý rok vydal další album Dystopia, a s rapperem Blu vydávají desky jako Blu & Exile. Jejich debut Below Heavens z roku 2007 je označován za hiphopovou klasiku. Dostal se do žebříčku 20 nejzásadnější rapových alb Kalifornie dle magazínu LA Weekly a Talib Kweli, ke kterému oba tvůrci vzhlíží, ho zařadil mezi stovku svých nejoblíbenějších alb hiphopové historie.


Sám Exile vydal v roce 2009 svůj instrumentální debut, kolážovité album Radio, složené pouze ze samplů nahraných z losangeleských rádií, které by mělo navést i k zamyšlením nad dobrými a špatnými stránkami rozhlasu. Exileův cit pro samplování je patrný i z nahrávky Zip Discs & Floppies, odkazující na média používaná u starých samplerů, kterou producent zveřejnil celou na YouTube jako animovaný klip.

Pražský koncert Blu & Exile a Dag Savage se uskuteční ve smíchovském klubu Prostor Země (bývalý LuckyLucky) a předskakovat budou DJ Rezumé a producenti Kubake a Petijee, který aktuálně vydal výborné debutové LP Soul Paper Scissors na labelu Humblu Grooves. Hostuje na něm třeba také americký zpěvák a producent Miles Bonny.

Blu, který vyrostl na gospelu i gangsta rapu a jeho projekty jsou ovlivněny (i samplují) klasiky jazzu a soulu, spolupracoval v začátcích své kariéry se Slum Village, Stevem Spacekem nebo i Exileovým projektem Emanon. Blu je právem považován za jednoho z nejzásadnějších indie rapperů. Kolem roku 2011, kdy byl také původně upsaný vydavatelství Warner Bros., vychrlil hned tři alba. Vydavatelství tehdy procházelo podezřelými proměnami, Blu ho nakonec opustil a rozhodl se projekty vydat u nezávislého labelu Nature Sounds nebo pod svou značkou New World Color. Projekt NoYork!, na kterém spolupracovala zásadní jména progresivní losangeleské beatové scény jako Flying Lotus, Dibia$e nebo Shafiq Husayn, vyšel nakonec v roce 2013 i na vinylech. Jedním z jeho posledních projektů je například spolupráce s Madlibem a MED, EP s newyorským Homeboyem Sandmanem, které Blu produkoval, nebo spolupráce s francouzskými Union Analoqtronics.


V rámci pražského koncertu vystoupí i projekt Dag Savage, spolupráce Exilea a rappera Johaze, kteří svou hudbu vydávají pod značkou Dirty Science, do kolektivu patří třeba i Denmark Vessey nabo GonjaSufi. Na jejich posledním albu E&J rapuje Johaz o živých problémech systémového rasismu, kritizuje policejní násilí nebo absurditu procesu s Georgem Zimmermanem, který zastřelil neozbrojeného afroamerického mladíka Trayvona Martina. V rozhovoru, který si můžete poslechnout ze záznamu výše, se dozvíte i to, kdo z dvojice je vlastně podivín a kdo hrubián. Johaz mluvil také o tom, jak ho rodiče v mládí nutili číst třeba biografii Malcolma X a jak si oblíbil knihu Černý strašák u dveří Sama Greenleeho o prvním afroamerickém agentovi CIA.

autor: Mary C
Spustit audio