Pretty Old Sound jsou temným špásem pro náročné

14. duben 2016

Když se Dimitara Dimova z Pretty Old Sound ve starším rozhovoru ptali, co dělá v civilu, řekl, že chodí do supermarketu nebo jezdí metrem a že mezi jeho další plány do budoucna patří nahradit rohlíky pro změnu zase houskami. Odpovědi, které dokonale korespondují s podivností jejich nové nahrávky.

Pretty Old Sound ke svým vlivům řadí mj. kapely jako The Stooges, Nirvana nebo The Smiths, na rozdíl od jmenovaných jsou ale výrazně temnější. Nahrávka Only Later We Can Fall je hypnotickou mantrou z pražské garáže, útokem na křehce vystavěnou dobrou náladu a tou miskou na váze, která moment poslechu převáží do černobílé melancholie. I když se deska pohybuje především v mezích garážového rocku s mírnou dávkou psychedelie, doznívá v ní i příchuť osmdesátkového new wave a cureovské romantiky.

Úvodní Amazing připomene atmosféru známou z první desky australských HTRK, agonické údery bicích, ostrá basová linka a psychedelické vybrnkávání Dimovovy kytary vyznívají v kontrastu s názvem songu jako sarkasmus – jde mnohem víc o sebevražednou hymnu pro slabší nátury. Ostatně už jen samotná basa je na Only Later We Can Fall spíš nástrojem v rukou kata, který zasazuje hluboké údery do posluchačova nitra.

Agresivní garážový zvuk v kombinaci s rozvleklým tempem sice působí na posluchačovy emoce, nicméně odcizenost a syrovost nahrávky k vytvoření hlubšího vztahu příliš nepřispívají. Moment srovnatelně silný jako otvírák Amazing se dostaví až se závěrečnou Those Velvet Projectors of Mine, druhým vrcholem alba. Cesta od začátku do konce desky je tak lemována sice příjemným, nicméně celkem monotónním poslechem. Z Dimovova sténání lze slova vyčíst jen zřídka, a snaha o vnímání textů tak většinou skončí jen u krátkých fragmentů. Většina z nich je temnou poezií momentů každodenního života, sled myšlenek ze zápisníku člověka zamyšleně pozorujícího svět kolem sebe.

Jak už se mockrát napsalo, Only Later We Can Fall skutečně není jednoduchý poslech a špás pro veselý letní den. Hodinka strávená s Pretty Old Sound vyžaduje dávku soustředění a mírná depka je výhodou, sám Dimov má ale podle nedávného rozhovoru celkem snadné řešení – vinyl. Ten se prý po dvaceti minutách sám vypne a druhá strana se pak dá poslechnout třeba za rok. Dimovův ironický přístup ke kritice je tak východiskem pro všechny, pro které je Only Later We Can Fall příliš. Stačí věci nebrat příliš vážně, uvolnit se a užít si tu depku se vším krásným, co nabízí.

Hodnocení: 70 %
Pretty Old Sound – Only Later We Can Fall (Drug me / Pretty Records, 2016)

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka