Rapový atomový reaktor a čtyřkolka s tryskovým pohonem. Young Thug a Vince Staples jsou zpět

5. září 2016

Dva talentovaní mladí rappeři vypouští lákadla na své chystané albové projekty. Atlantský Young Thug na mixtape JEFFERY opouští své jméno, ale ne svoji excentricitu, a kalifornský Vince Staples si na EP Prima Donna pohrává s apokalyptickou atmosférou.

Žijeme v dobrých časech pro rap. I zdánlivě vedlejší produkty rapperských kariér, jako jsou EPčka či mixtapes, dokážou posouvat laťku kvality. Možná je to tím, že v hyperzrychleném rapovém průmyslu dokáží lépe odrážet momentální stav hiphopové estetiky. Přesvědčí nás o tom čerstvý materiál od Vince Staplese a Young Thuga, tedy dvojice rapperů, o nichž se poslední dobou mluví jako o potenciálních kandidátech na rapový trůn západního pobřeží, respektive Atlanty. Prima Donna EP a mixtape JEFFERY ukazují oba MCs v skvělé formě.

V pouhých dvaadvaceti letech se kalifornský Vince Staples ocitl v pozici rappera zbožňovaného kritikou i fajnšmekry, marně ale zatím touží po výraznějších komerčních úspěších. EPčko Prima Donna to určitě nezmění, Staples nevěří v nadbíhání mainstreamovému publiku, místo toho si v sedmičce nových tracků jede dál v linii hardcore rapu, který ale zní absolutně současně. K jeho dvornímu producentovi No I.D. se ve dvou skladbách přidal trochu překvapivě britský elektronický producent James Blake a výsledky jsou úchvatné – War Ready sampluje OutKast a v klaustrofobické Big Time zní ozvěny dřevního jungle. V tracích Prima Donna a Pimp Hard mírně beaty zastíní Vinceho rap, který musí trochu dohánět charisma technickými dovednostmi.

Vince Staples není žádný rapový buldozer, spíše čtyřkolka s tryskovým pohonem, ale právě její verzatilita je největší zbraní v těžkém terénu současného rapu. V éře trapové horečky nedělá nikdo hip hop tak jako on a doufejme, že s druhou deskou to pochopí i miliony fanoušků.

Pětadvacetiletý Young Thug pomalu přebírá po Futureovi titul nejpracovitějšího rappera současnosti. JEFFERY je jeho letošní třetí nahrávka, čímž už vyrovnal loňský počet. Po nepříliš výrazných počinech I'm Up a Slime Season 3 ale tentokrát přichází s nahrávkou, která ho může definitivně katapultovat ke hvězdám. V médiích se hojně diskutuje o obalu mixtape, na němž je rapper vyfocený v šatech, a také o prohlášení, že opouští svůj starý pseudonym ve prospěch občanského jména Jeffery. Dá se nicméně předpokládat, že je to jen reklama, těžko se vzdá roky budované značky Young Thug.

03473275.png

Tou nejdůležitější součástí mixtape Jefferey jsou ale tracky. Ty jsou pojmenované po rapperových oblíbencích (Wyclef Jean, Swizz Beatz, RiRi nebo Kanye West). Producenti TM88 a Weezy v nich míchají atlantský trap s ležérní karibskou náladou, ale samozřejmě jim nakonec vládne excentrický atlantský atlantský divoch-rapper s osobitou flow. Největší hitový potenciál šanci stát se hitem má úvodní Wyclef Jean, při Harambe budete mít pocit, že Young Thug v sobě skrývá atomový reaktor, který každou chvíli může vybouchnout. Nikdo už vlastně neví, jestli Young Thug ještě vůbec hodlá vydat svůj dlouho ohlašovaný oficiální albový debut Hy!£UN35Hy!?UN35. Pokud ano, pak mixtape Jeffreery dělá desce velmi dobrou reklamu.

Young Thug i Vince Staples dost možná stojí před obřím průlomem. Jejich letošní počiny slibují velké věci, nicméně mixtape JEFFERY i EPčko Prima Donna skvěle fungují i samy o sobě. Jako silné trumfy v pomyslných primárkách o rapový trůn Atlanty a Kalifornie.

Hodnocení: 87 % Young Thug – JEFFERY Hodnocení: 85 %Vince Staples – Prima Donna EP

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.