Rapper Drake přechází na své novince na temnou stranu

17. únor 2015

Kanadský rapper Drake ví, jak na sebe strhnout pozornost. I v týdnu, kdy Kanye West narušil zase další předávací ceremoniál a Kendrick Lamar vydal nový singl, se mluvilo hlavně o něm. Nejprve ve středu nadílel zasněný filmový kraťas Jungle a pak v pátek třináctého neohlášeně vypustil přes iTunes svoji novinku If You’re Reading This It’s Too Late.

Nahrávku doprovází několik otazníků – je to jeho nové album, či jenom mixtape (která ale není zdarma) a co pak bude s ohlašovanou studiovou deskou Views From The 6? Existuje důvodné podezření, že novinka ho má vyvázat z jeho čtyřalbového kontraktu s krachujícím labelem Cash Money Records. I kdyby to ale nakonec opravdu byly jen odpadky z nějakého většího projektu, pořád nabízí If You’re Reading This It’s Too Late zajímavější materiál než drtivá většina současného rapu a potvrzuje Drakeovo výsostné postavení na hiphopové scéně.

Drake neměl nikdy problémy chrlit hity pro rádia, jeho desky – počínaje druhým albem Take Care – ale navíc disponují velmi osobitým zvukem, který staví na kombinaci futuristických beatů a melancholické atmosféry. If You’re Reading This It’s Too Late je z Kanaďanových nahrávek zatím nejintrospektivnější a také nejtemnější – nakonec samotný název desky i cover mají evokovat sebevrahův dopis na rozloučenou. Není tedy překvapením, že v pomalých skladbách – znějících, jako kdyby byly ponořené do hélia – rapuje depresivní hédonista Drake hlavně o tom, jak mu sláva přinesla víc škody než užitku.

03317590.jpeg

Největší Drakeovou zbraní je tradičně vokální projev někde mezi měkkým rapem a soulovým zpěvem a na novince s ním rozhodně nešetří. Skladby jako Know Yourself, You & The 6 nebo Now & Forever tak znovu skvěle propojují energii pouličního rapu a emotivní sílu soulu či R&B. Jednotlivé tracky do sebe navíc přirozeně zapadají, a tak se dá deska poslouchat jako celek, jenž vytváří určitou náladu. A to u rapových alb není rozhodně pravidlo. Stejně jako to, že Drake na desku pustil jen minimum hostů – z rapperů se mihnou Lil Wayne a Travis Scott, R&B zpěvák PartyNextDoor obstará mezihru skladbou Preach.

If You’re Reading This It’s Too Late má svoje mouchy. Mixtape/deska je se sedmnácti skladbami možná trochu moc dlouhá a pár tracků nejspíš mělo zůstat v odpadkovém koši nebo na nich měl ještě zapracovat (6 God, až příliš ospalá Jungle). Závěrečný rychlý track 6PM in New York s poněkud ohraným boombap beatem pak trochu pokazí dojem z desky, která je věnovaná temným náladám (a také jeho rodišti Torontu – proto v názvech všude ty šestky). I tak je Drakeova novinka mnohem víc než jen potenciální prolog k jeho očekávané desce Views From The 6. Ta bude patrně hitovější a přímočařejší, Drakeovi ale náramně sluší i temnota.

Hodnocení: 80 %
Drake – If You’re Reading This It’s Too Late

autor: Karel Veselý
Spustit audio