Rapper Kevin Gates je na Islah za drsňáka i citlivku

8. únor 2016

Jižanský rapper Kevin Gates debutuje na velkém labelu s deskou, která nepotřebuje hostující rappery ani producenty velkých jmen. Album Islah si vystačí s uvěřitelnými emocemi.

V minulých letech jsme viděli desítky rapperů, kteří nedokázali překročit propast mezi světem mixtapes a regulérním albovým projektem pro velký label. Najít tu správnou rovnováhu mezi ulicí a rádiem je zatraceně těžké a oficiální albový debut je skutečným testem schopností. I Kevin Gates z Louisiany si už několik let hýčká status undergroundové hvězdy, jeho přestup na velký label ale provázely pochybnosti stran jeho popového potenciálu. Jak dokazuje debutové album Islah, Kevin Gates má v rukávu celkem dost triků na to, aby zaujal i posluchače mimo hiphopové ghetto.

Rappeři z amerického jihu poslední roky dobývají žebříčky plynulým přecházením mezi rapem a zpěvem a vloni tuto disciplínu povýšil na hitparádovou destrukci Fetty Wap. Devětadvacetiletý Kevin Gates má podobně silně vyvinutý smysl pro melodii a nemá problém udělat chytlavým refrénem ze street rapu jednohubku pro rádia – singly Really Really a 2 Phones stoupající aktuálně v americkém žebříčku pomalu až kamsi na hranu první padesátky jsou toho jasným důkazem. Fetty Wap mu možná prošlapal cestičku, Kevin Gates ale nabízí uvěřitelnější a komplexnější verzi téhož – za refrény jsou silné emoce, které i z tracku o nutnosti vlastnit dva telefony udělají něco na způsob epického dramatu.

Kevin Gates si už na svých skvěle hodnocených mixtapes budoval image rozdvojené osobnosti, která podle potřeby přepíná mezi citlivostí a drsňáctvím. Obě polohy jsou uvěřitelné – v Pride a Time For That rapuje o lásce ke své nejstarší dceři (po níž se deska jmenuje), aby o chvíli později v La Familia vypustil na desku svoje gangsterské alter ego Luca Brasi, které mu udělalo jméno v hiphopovém podzemí na nahrávkách jako The Luca Brasi Story (2013) nebo Stranger Than Fiction. S dvojicí svých postaviček si Gates vystačí a na desce nejsou žádní rapoví hosté, jen v Jam se zjeví trio R&B zpěváků Trey Songz, Ty Dolla Sign a Jamie Foxx. Marně budete v trackistu také pátrat po producentech velkých jmen. Jaký větší důkaz rapperova sebevědomí potřebujete?

03564744.jpeg

Debut Kevina Gatese u velkého labelu má velké singly i silné, emocemi napěchované momenty. Trochu mu ale chybí rozmanitost – z jednolitého proudu vlastně výrazněji vystoupí jen řepácký country rap Hard For, ze kterého by se mohl stát obrovský hit a posunout jeho hvězdu ještě výše.

Hodnocení: 80 %
Kevin Gates – Islah

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.