Rat Columns udělal ze šuplíkového popu sebevědomou desku

9. květen 2017

Jméno minimálně jednoho projektu australského hudebníka Davida Westa byste si měli zapamatovat. Jako Rat Columns vydal nové album Candle Power. Odráží se tu láska k osmdesátkovému disku, zasněnému popu a syrovějšímu punku a je důkazem toho, že s minimem prostředků se dají dělat velké věci.

Nenápadný hudební kutil, producent a žánrový chameleón David West hrál v hodně kapelách, o kterých jste nejspíš neslyšeli. Jednu možná znáte a jednu nedostanete z hlavy, hned jak ji uslyšíte. Byl členem hlučné australské skupiny Total Control, která se postavila do čela post-punkového revivalu. Všechny hudební servery ji opěvovaly a nadšené recenze posvítily i na Westovy vedlejší projekty. V rodném Perthu si vyzkoušel hardcore punk i pokojíčkový lo-fi pop – tak se naučil, že nepotřebuje drahé vybavení a že si umí poradit sám. Není rozkročený jenom žánrově, ale i mezi různými lokálními scénami. Hodně času strávil také v San Francisku a Berlíně a díky kamarádským kontaktům se jeho hudba na kazetách šíří na různých místech světa. Všechna svá hudební dobrodružství a nasbírané zkušenosti zužitkoval na aktuálním albu projektu Rat Columns – z Candle Power vytvořil svoji nejpřístupnější nahrávku. Je to krystalický pop od člověka, který se všeho popového pozlátka štítí.

Rat Columns zní, jako by se potkali dreampopoví Real Estate s těkavým diskem New Order a divnými noiseovými experimenty s magneťákem. Desku otevírají kytarové hitovky Someone Else’s Dream a zamilovaná She Loves the Rain, je tu rozmarné disko Blinded by the Shadow a jako vrchol desky temnější post-punk Northern Soul. West zpívá nejčastěji o lásce, jde o útržky vzpomínek a situací. Texty jsou slogany z výloh osvětlených neony jako z videoklipu od Pet Shop Boys: „Láska je jako napálit to v rychlosti s motorkou do zdi.“ West zpívá potichu, protože to nahlas neumí – nebo možná dává pozor, aby neprobudil své sousedy, protože většina hudby Rat Columns vzniká v obýváku nebo kuchyni Westova bytu.

Rat Columns – Candle Power

Je to intimní hudba, ale i sebevědomá po zvukové stránce – i když by se Westovi slovo jako sebevědomí jistě příčilo. Nová deska Candle Power má mnohem čistší produkci než například předchozí syrovější nahrávka Do You Remember Real Pain, kterou přehrál West pro pár fanoušků na malém koncertě u pražského Negrelliho viaduktu před dvěma lety. Novinka navíc není tak roztahaná a útržkovitá jako dřívější deska Sceptre Hole. Aktuální album potěší těch několik nadšenců, kteří se o Davidu Westovi dozvěděli z hudebních blogů, skromný hudebník je zároveň s nahrávkou Candle Power na nejlepší cestě najít o hodně víc fanoušků.

Rat Columns – Candle Power (Upset the Rythm, 2017)
Hodnocení: 75 %

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.