Ratatat jsou jako vtip, který vám někdo vypráví pořád dokola

3. srpen 2015

Brooklynské duo Ratatat debutovalo svou eponymní deskou před jedenácti lety a už tehdy trochu zněli jako kapela jednoho gagu. Variace na instrumentální tracky se zdvojenými kytarami, rozvernou basovou linkou a funky rytmy nakonec dokázali úspěšně generovat až do konce dekády na dalších třech albech. Z posledního LP4 už byla docela cítit únava materiálu a Ratatat se odmlčeli. Evan „E*Vax“ Mast se překvapivě uchytil jako producent pro rapové stars, jako jsou Jay Z, Kid Cudi nebo Despot, a nic vlastně nenasvědčovalo tomu, že by se dvojice ještě měla vrátit. Všechno je ale jinak a Ratatat po pěti letech vydávají nové album Magnifique.

Pět let je zatraceně dlouhá doba, jenže Ratatat byli vždycky tak mimo všechny trendy, že je to úplně jedno. Comebackový singl Cream on Chrome tak byl jako osvěžující setkání se spolužákem, se kterým jste si kdysi dobře rozuměli. Zjištění, že se od té doby moc nezměnil, je nejprve příjemné, když s ním ale trávíte delší čas – a teď už mluvím o pátém albu Ratatat Magnifique – dojde vám, že kromě vzpomínání na staré časy už nic společného nemáte.

Abych Ratatat nekřivdil, s každou deskou se trochu posouvali – na čtvrtém počinu LP4 hledali cestu z mantinelů vlastního stylu a dospěli k zvláštní maximalistické mutaci svého soudu. Na novince se vrací k jednoduchosti a znovu zní jako kapela, která si poslechla Aerodynamic od Daft Punk a rozhodla se, že nic lepšího už v životě nevymyslí (tracky Abrasive, Countach). Na francouzské roboty si vzpomenete i u šestiminutovky Nightclub Amnesia, jež Ratatat vrací do dancerockové vlny, která je v polovině minulé dekády zrodila.

V závěrečném tracku I Will Return, který je coververzí kapely Springwater původně z roku 1971, se poprvé na deskách Ratatat ozvou vokály, ale že by z toho byl přelomový okamžik v jejich kariéře, se rozhodně říct nedá. Možná spíš naopak. Škoda, že E*Vax na nové desce neprodá nic z toho, co se naučil v hiphopovém světě, třeba by zvuk kapely dostal zajímavější botox než zvláštní softrockové výlety, které nás čekají v samotném závěru desky.

03441952.jpeg

Je tedy něco, co ospravedlňuje návrat Ratatat po pěti letech? Zábavný singl Cream on Chrome a možná chystané turné, které ale zatím zasáhne jen Severní Ameriku. Jinak Magnifique působí dojmem vtipu s prošlou záruční dobou. Vtipu, který vám někdo vypráví pořád dokola, a jehož pointa je vám tak jasná už dlouho dopředu. Ratatat se svým ohraným gagem jednoduše působí na páté desce – a rovnou se omlouvám za silná slova – už celkem trapně.

Hodnocení: 50 %
Ratatat – Magnifique (XL Recordings, 2015)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.