Rihanna si vybrala na desce ANTI zkouřenou pohodu místo prvních příček hitparád

15. únor 2016

Pás hitové fabriky, respektive zpěvačky Rihanny, se před čtyřmi lety se sedmou studiovkou Unapologetic zastavil. Vydávat album za albem a nikdy v hitparádách neminout se jí dařilo na výbornou. Na své očekávané desce ANTI se ale rozhodla složit zbraně, odhodit autotune a dělat to, co skutečně chce – kouřit celý den trávu, jak zpívá v jednom z tracků. Leccos to napoví. Nadupané velkorozpočtové trháky zde nenajdeme, nahrávka je navíc k dispozici volně na internetu. Rozhodla se Rihanna spáchat komerční harakiri a konečně dělat věci po svém?

Moment překvapení, to je něco, na co současné popové hvězdy sází. Ať to byly dnes už předvídatelné a ohrané „surprise“ releasy, kdy velké hvězdy vydávaly své nahrávky bez varování, nebo aktuálně snaha velkých hvězd shodit ze sebe image loutek hudebního průmyslu. Přesvědčili jsme se o tom už minulý rok, kdy Miley Cyrus během předávání cen MTV za nejlepší videoklip stroze oznámila: „Vydala jsem desku, je na SoundCloudu.“ Spojila se pro ni s veteránem psychedelické scény z kapely Flaming Lips. Byl to krok, kterým se vydala z vrchních pater popkultury prozkoumávat takzvanou alternativní scénu, skrývající se spíš v podzemí. Podobně působí i Rihanna na své osmé studiovce, kam umístila cover dreampopových Tame Impala a o kousek dál skladbu nasáklou shoegazem.

David Guetta nebo Calvin Harris, jmenujme namátkou velká producentská jména, se kterými Rihanna v minulosti spolupracovala. Ani jeden z nich se pod ANTI nepodepsal – to je velmi dobrá zpráva. Generické a vlezlé EDM Rihanna vyměnila za hudbu čerpající z vlastních kulturních kořenů v Karibiku. Rytmy reggae, dancehallu a dubu podkreslují jedno z hlavních témat ANTI, tedy kouření trávy – jakousi rezignaci, možná únava z přílišné pozornosti a slávy. „Chci dělat věci po svém,“ slyšíme hned v úvodním tracku Consideration, kde hostuje R&B zpěvačka SZA. Jediným velkým jménem je tu kanadský emorapper Drake ve skromné hitovce Work. Společně s osmdesátkovou baladou Kiss It Better jsou to snad jediné dva tracky, které mají šanci dostat se do playlistů rádií. Loňský trhák Bitch Better Have My Money, doprovázený výpravným videoklipem, na ANTI překvapivě chybí. Ona antihitovost ale není minusem, spíš naopak. Novince jen škodí přílišná nevyváženost, jsou tu tracky jakoby natáčené v opojném rauši, ale taky ve špatné kocovině.

03569442.jpeg

Čtěte také

Vydání alba ANTI Rihanna několikrát odkládala, naposledy pravděpodobně kvůli Adele – snad aby hitparádový souboj s ní rovnou vzdala. Ostřílená zpěvačka, kterou se sbírkou hitů číslo jedna v amerických žebříčcích předčí pouze Beatles, Elvis a Mariah Carey, ani bojovat nechtěla. Na fanoušky ušila boudu. Ukázalo se, že celý trik s deskou zdarma zaplatila mezinárodní společnost, se kterou Rihanna podepsala tučný kontrakt za 25 milionů. Dělat hity už nemá zapotřebí. Podle průzkumu agentury NPD má zpěvačka na reklamním trhu jako tvář značek největší cenu z celého showbyznysu. Možná se nám i tak trochu vysmála, když zveřejnila fotku, jak poslouchá ANTI se zlatými sluchátky za 9000 dolarů na uších.

Hodnocení: 75 %
Rihanna – ANTI (Roc Nation, 2016), 43 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.