Robyn a Blondes na nových EPčkách cestují do minulosti

19. srpen 2015

Švédská popová ikona Robyn se pomalu stává královnou nestandardních formátů. Po loňském EP s Röyksopp se vrací s dalším minialbem (jak sama říká) Love is Free, které natočila s dvojicí La Bagatelle Magique. Nové EPčko má i americké duo Blondes, jež o sobě dává vědět dva roky po albu Swish s nahrávkou Persuasion – svým dosud nejpřímočařejším tanečním setem.

Robyn si poslední roky operuje ve vodách tanečního popu zcela svobodně, a protože vydává desky na vlastním labelu Konichiwa Records, může si dovolit vypustit třeba dvacetiminutové minialbum, které skládá poctu dřevní house music. A to včetně stylového coveru s primitivní počítačovou grafikou. Natočila ho s ní dvojice La Bagatelle Magique, v níž se skrývá klávesista Markus Jägerstedt a hlavně producent Christian Falk, legenda severské taneční hudby. Falk na začátku 90. let rozjížděl ve Švédsku klubovou scénu a má za sebou šňůru tanečních hitů – s Robyn se potkal na singlu Dream On v roce 2008. Vloni zemřel v 52 letech na rakovinu a vydání nové kolaborace se zpěvačkou se tak už nedočkal.

Falkova láska k oldschoolovému soundu je slyšet v titulní skladbě, Got to Work It Out i následné Set Me Free. Jako pocta starému kyselinovému zvuku to funguje, ale skladbám nakonec stejně vévodí vokál Robyn. V poslední skladbě Tell You (Today), jejíž originál nahrál Arthur Russell pod hlavičkou Loose Joints, nakonec ale i ona kapituluje pod tíhou tradice a podivně věrný cover tak vyznívá do ztracena. Zdaleka nejsilnější je tak úvodní track Lose Control, který má asi nejblíže k tomu, co Robyn obvykle dělá. Vykročení mimo rámec její hudby se tady moc nepovedlo.

Blondes se na EPčku Persuasion také vrací do minulosti, zastavují se ale až v polovině 80. let u pionýrů detroitského techna. Tři tracky a pětadvacet minut využijí k beatovému výplachu, který je stejně nekompromisní jako hypnotický. Nic velkého se tady neřeší, vzkaz Blondes posluchačům je tancuj a nemysli. Stejně jako poslední album Swisher natočili Sam Haar a Zach Steinman Persuasion EP naživo a materiál má přes všechnu mechanickou dokonalost feeling šamanské seance dvou techno nerdů. Obzvláště masivní je devítiminutový Son, kde do bucharu vplétají jakýsi zmodulovaný nápěv. Závěrečný Inner Motive je pak abstraktnější a nabízí jakousi introvertní verzi techna.

03453096.jpeg

Dvojici Blondes nakonec cesta do minulosti vyšla o něco lépe než Robyn, která si – když už nic jiného – s Love is Free příjemně oddechla od své diskografie. Pro Blondes je Persuasion mnohem víc ambiciózním vykročením k ještě radikálnější hudbě, než dělali doposud.

Robyn & La Bagatelle Magique – Love is Free (Konichiwa / Interscope, 2015)
Hodnocení: 65 %
Blondes – Persuasion EP (Rvng Intl., 2015)
Hodnocení: 80 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.