ROLE a Acute Dose na nových deskách zavádí nový standard české kytarové scény

8. prosinec 2016

S albovými novinkami ROLE i Acute Dose vysílá česká kytarová scéna signál o své započínající renesanci. Povedené nahrávky zároveň živí naději, že může brzy sebejistě přesáhnout hranice naší země.

Určitě jsem nebyl jediný, kdo choval směrem k debutové desce ROLE obrovská očekávání. Kapela nedávno odjela polskou tour s dalšími z nadějných (a spřízněných) pražských kytarovek – +-0 a J & The Cold Cold Nights – a na internetu už delší dobu koluje singl Nevadí, který byl pro hudební tisk i fanoušky dostatečným důvodem, proč ztratit hlavu a do pražské trojice vložit naděje v to, že český kytarový pop našel své obroditele. O to lepší je zjištění, že Nevadí má na debutu Rána obrovskou konkurenci.

Od úvodní Ztracenou po závěrečnou Každodenní jsou Rána pohlazením po duši milovníka devadesátkového indie, i když sami ROLE nálepku „nineties“ kytarovky odmítají. Právem, protože krom patrných vlivů britské new wave vlny osmdesátých let je jádrem jejich zvuku čistý, upřímný, nefalšovaný indie pop s chytlavými, přesto svěže znějícími, melodiemi. Jazyk ROLE je pak na kost ořezanou civilní poezií skládající se z těch nejjednodušších rýmů a pasáže typu „víc víc háro stříhám, oči už asi nemá“ nebo „Lazarská je plná slibů, ale realita má svoje meze“ jsou v podání ROLE důkazem toho, že i čeština má v kytarové hudbě své místo. Troufám si říct, že právě texty jsou dokonce tím, co celou desku posunuje ještě o stupeň nahoru.

Kvůli nesouhlasu se „současným pojetím autorských práv“ a politikou sdružení jako OSA je celá deska ke stažení za libovolnou částku. Názory na OSA se na hudební scéně sice liší, nicméně ukázat páteř a projevit svůj názor veřejně se dnes mezi kapelami moc nenosí. O to víc je třeba si vážit jakéhokoliv projevu vlastního uvažování.

Rána jsou deskou, která navazuje na tradici česky zpívaného kytarového popu kapel jako Priessnitz nebo Houpací koně a od které by se měla česká indie popová scéna odrazit. ROLE dokázali, že možná přišel čas přestat si hrát na zahraniční vzory, nebát se zpívat rodnou řečí a být zase sami sebou. Tohle je tanec, který by měli vidět všichni.

Dávka psychedelie

Zatímco vydání debutu ROLE jsem věnoval maximální pozornost, druhé album šumpersko-brněnských Acute Dose pro mě bylo spíše momentem překvapení. Jejich prvotina Live Remake sice naznačovala, že se na scéně objevil talentovaný projekt, nicméně až aktuální novinka II je nahrávkou, díky které kapela dokončila svůj vstup do první ligy českých kytarovek.

I když deska vznikala v domácím studiu, okamžitě zasáhne vyspělými aranžemi a do detailu dotaženou zvukovou produkcí. Acute Dose přirozeně kombinují vlivy psychedelie a jazzu se smyčcovými aranžemi na takové úrovni, že je lze jen těžko přirovnat ke kapelám české hudební současnosti. Je vlastně celkem těžké uvěřit tomu, že celý ten mišmaš žánrů funguje s tak nenucenou samozřejmostí. Když po plážovou atmosférou nasáklé Yes! a do smyčců zabalené Croatian přijde minutový track Ruido, který není ničím jiným než chladně přesným bubenickým sólem, kulminuje se ve mně radost z toho, že si tohle u nás někdo vůbec dovolí. Acute Dose totiž ignorují postupy do takové míry, která jim pomohla vytvořit vlastní, originální sound. To sebou však přineslo i fakt, že se v těch přechodech a sólech místy kapela občas trochu ztrácí a jejich časté opakování posluchače okrádá o překvapení.

03758347.jpeg

Album je zápisníkem malých příběhů a zážitků, které kapela zažila během posledního roku koncertování. Možná proto z ní přes všechnu tu žánrovou rozevlátost výrazně nečiší extrémní instrumentální snobismus, ale něco domácky přívětivého a pohodlného. Vemte si ji na cestu, domácí tanečky nebo do postele, akutní dávka dobrého psychedelického popu alba II najede při každé příležitosti. Acute Dose jsou teď jménem, které bude českou scénou zaručeně rezonovat delší dobu.

Hodnocení: 90 %
ROLE – Rána (vlastním nákladem, 2016)
Hodnocení: 80 %
Acute Dose – II (Červený kůň, 2016)

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.