SBTRKT na dobrodružné výpravě v krajinách futuristického soulu

2. říjen 2014

Je možná trochu laciné vysvětlovat desku jen z jejího názvu, ale v případě druhého alba anglického producenta, který si říká SBTRKT, to snad ani jinak nejde. Jmenuje se totiž Wonder Where We Land – Zajímalo by mě, kde přistaneme (nebo ...kde skončíme), což by klidně mohlo být ústřední motto zvukových dobrodružství, do nichž se SBTRKT na desce vrhá. A stejně tak dobře se hodí i k popisu posluchačského zážitku. Wonder Where We Land je totiž deska, která se za každou cenu snaží překvapovat.

Svým eponymním debutem před třemi lety ukázal Aaron Jerome alias SBTRKT, jak se dá překročit propast mezi současnou elektronikou a soulem, a uvedl do první ligy pěvecká jména jako Sampha, Jessie Ware nebo Little Dragon. Jenže jak teď navázat na desku, která definovala jednu éru britské elektronické hudby? Na loňské EPčkové trilogii Transitions si vyřešil svoje klubové choutky a albová novinka znovu spadá do škatulky futuristického soul-popu, kde vládne výstřednost hudebního eklektika. Zástup vokalistů je ještě delší než na debutu – Sampha a Jessie Ware zůstali, k nim se přidali třeba rappeři Asap Ferg nebo Raury či Caroline Polachek a Ezra Koening z Vampire Weekend. A tak deska na první poslech působí jako zvláštní chaos.

SBTRKT je vlastně jakousi britskou obdobou Flying Lotuse, také se snaží neotřele spojovat hudební historii a současnost a hledat tak cestu do budoucnosti. A stejně jako u Lotuse máte občas pocit, že je pořád více milovníkem neobvyklých groovů a divných zvuků než autorem, který by uměl dokonale postavit píseň. Přesto se o to pořád snaží – NEW DORP, NEW YORK, Look Away nebo závěrečná Voices in My Head jsou zvláštní experimenty s písňovou formou, jež uchu popového fanouška mohou způsobit mírnou nevolnost. Tak či onak, jsou to fascinující kusy, o kterých nemůžete říct, že připomínají něco, co jste už někde slyšeli.

03219154.jpeg

Škoda jen, že SBTRKT svůj výlet po neprobádaných územích popu nepojal s větší důsledností. Kvarteto nových skladeb se Samphou už nepřináší nic nového, což se dá říct i o příspěvku Jessie Ware, a instrumentálky (Everybody Knows, Osea, Lantern) mají jen funkci vaty. Jako kdyby SBTRKT dostal na poslední chvíli strach úplně se odstřihnout od své první desky a vydat se zcela do sféry volných forem. I proto působí Wonder Where We Land trochu polovičatě. Pokud ale chcete experimentální album futuristického soulu, pak lze nahrávku jen doporučit.

SBTRKT – Wonder Where We Land (Young Turks, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.