SILENT_NIGHT#8: Zádušní ambient a new age mezi vínem a cimbálem

24. říjen 2016

Sonickým leitmotivem osmé SILENT_NIGHT, která se uskuteční v noci z 12. na 13. listopadu v pražském divadle Ponec, bude tentokrát hauntologie, new age i zvukové objekty. Coby hlavní zahraniční hosté se v českých premiérách představí Martin Jenkins pod aliasem The House In The Woods a Fred Warmsley jako Dedekind Cut. O domácí support se postará sochař, zvukový umělec a tvůrce hudebních nástrojů Martin Janíček, člen kapely P*** z H***n Mojmír Měchura a se speciálním ranním setem i člen pořadatelského kolektivu Genot Centre Wim Dehaen.

Britský hudebník Martin Jenkins patří, především díky tvorbě pod jeho nejznámějším pseudonymem Pye Corner Audio, mezi jedno z důležitých jmen hauntologické scény posledních let. S releasy na labelech Type Records či Ghost Box (letošní deska Stasis) tuto škatulku ale zároveň překračuje kamsi k osobitému pojetí minimalistické klubové elektroniky. Na osmé Silent_Night exkluzivně představí svou organičtější, ambientní a drone polohu coby The House In The Woods v duchu zatím jediné desky „Bucolica“, inspirované soundtracky k horrorovým snímkům z 80. let.

Američan Fred Warmsley byl na elektronické scéně ještě donedávna známý jako Lee Bannon. Zmíněné alter ego, se kterým vydal alba u labelů Plug Research či Ninja Tune, ale před rokem uložil, společně s beatovým experimentováním, k ledu, aby se vzápětí vynořil coby Dedekind Cut. Po jarním EP s názvem American Zen, které mu vyšlo zároveň u Ninja Tune a Hospital Productions, se den před pražským vystoupením vrací s dlouhohrajícím debutem $uccessor. Album s prvky new age vychází u v současnosti hodně skloňovaného kolektivu NON a první dvě zveřejněné ukázky dávají tušit, že půjde o jednu z událostí roku na ambientní scéně.

Martin Janíček je sochař, hudebník i tvůrce interaktivních zvukových objektů a nástrojů v jedné osobě. Ve své tvorbě se mimo jiné soustředí na prozkoumávání akustických kvalit různých materiálů a jeho živá vystoupení jsou syrovým audiovizuálním zážitkem sama o sobě. V minulých letech vystavoval své práce po celé Evropě i Spojených státech amerických a společně s dalšími českými umělci se také v roce 2005 podílel na interaktivní instalaci pro český pavilon na Expu v Japonsku. Jeho dílo je součástí sbírek Národní galerie v Praze.

Mojmír Měchura, který se na Silent_Night představí pod pseudonymem Trauma, je člen PZH a kolektivu Flesh&Brain. Právě z hudebního doprovodu k experimentálnímu snímku Morava, krásná zem 2 (nejnovějšího projektu Flesh&Brain) vychází i Měchurův program pro SILENT_NIGHT#8. Těšte se na dekonstrukce a mutace lidové hudby i hledání ambientních poloh v prostoru mezi vínem a cimbálem.

Předprodej celonočních vstupenek za cenu 399 Kč bude zahájen 31. října 2016 v 10:00

SILENT_NIGHT#8, opět pod scénografickým dohledem Terezy Bartůňkové, se uskuteční v noci ze soboty 12. na neděli 13. listopadu v pražském divadle Ponec s tradičním ranním zakončením v podobě společné snídaně. Ta bude tentokrát v režii iniciativy Zachraň jídlo a variací na téma „Křivé dýně aneb Sladké i slané tečky nočního programu“. S ohledem na komorní atmosféru události bude počet celonočních vstupenek opět omezen pro 40 nocležníků a 30 návštěvníků úvodní koncertní části, která zahrnuje vystoupení Trauma a The House In The Woods. Předprodej „lůžkových vstupenek“ v ceně 399 Kč bude zahájen 31. října v 10:00.

FB event najdete tady.

EN//

SILENT_NIGHT#8 se koná za podpory Ministerstva kultury České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy.

Thanks to Radio Wave, Genot Centre collective and Ponec Theatre you have the great option to experience the eighth edition of an ongoing series of sleepover concerts, this time focused on hauntology, new age & sound sculptures. The main foreign guests will be British producer Martin Jenkins (also known as Pye Corner Audio) with his exclusive drone set as The House In The Woods and Dedekind Cut (aka Lee Bannon) presenting his brand new album $uccessor released on NON label.
The Czech scene will be represented by sculptor and sound artist Martin Janíček, a deconstructive set based on traditional Moravian music by Trauma and Genot Centre label-head himself Wim Dehaen.
SILENT_NIGHT#8 will take place at Prague’s Ponec Theatre on the 12th of November 2016 and it will finish again with a shared breakfast in the morning. The capacity is strictly limited to 40 overnight tickets and 30 tickets for the first part of the night. Presale of “sleeping tickets” starts at 10:00 AM on the 31st of October 2016.

SILENT_NIGHT#8 is kindly supported by the Ministry of Culture of the Czech Republic and Prague City Hall.

03729958.jpeg
Spustit audio