SILENT_NIGHT#9: Z Vídně přes Írán až do Mexika

10. leden 2017

Hlavními zahraničními vystupujícími deváté Silent_Night, která se uskuteční v noci ze 4. na 5. února v pražském divadle Ponec, budou tentokrát dva umělci, které spojují nahrávky u mexického labelu Umor Rex – íránský hudebník Siavash Amini a ve Vídni usazený producent Dino Spiluttini. Domácí scénu zastoupí nadějný producent Izanasz a ve speciálním několikahodinovém popůlnočním setu také experimentální duo Kora et le Mechanix.

Siavash Amini je jednou z hlavních postav současné íránské ambientní/experimentální scény. Coby spoluzakladatel teheránského vydavatelství Bitrot a jeden z organizátorů AV festivalu Set představí v rámci svého prvního evropského turné svou nejnovější tvorbu i v pražském divadle Ponec. Loňskou kolaborací Familial Rot s americkým básníkem Mattem Finneym se Siavash Amini po dvou letech vrátil k mexickému labelu Umor Rex a od uhlazenějšího zvuku zamířil výrazně hlukovějším a temnějším směrem. V podobném duchu se ponese i jeho nové sólové album TAR, které vyjde na začátku roku.

I druhý zahraniční interpret deváté Silent_Night, Dino Spiluttini, vydal v roce 2014 album na labelu Umor Rex. Nejnovější sólový počin z prosince 2016 mu nicméně vyšel u dánských kazetových trendsetterů Phinery pod názvem I Do Not Want What Heaven Gave Me. Dino Spiluttini na něm propojuje drone s akustickými nástroji a neoklasickými prvky pod nánosy sonického prachu a pokračuje v cizelování svého hřejivého zvuku.

S ohledem na komorní atmosféru události bude počet celonočních vstupenek opět omezen pro 40 nocležníků a 30 návštěvníků úvodní koncertní části. Předprodej „lůžkových vstupenek“ v ceně 399 Kč bude zahájen 17. ledna 2017 v 10:00 na GoOut.

Hyperaktivní Jan Palatý se se svým alter egem Izanasz na české elektronické mapě teprve zabydluje, přesto v roce 2016 zvládnul vydat hned tři žánrově těžko zařaditelná alba na pomezí dronu, metalu a videoherních soundtracků.

Experimentální duo Kora et le Mechanix, pod jehož hlavičkou vydali Filip Homola a Michal Kořán své debutové album již v roce 2006, naopak patří mezi domácí stálice. Na deváté Silent_Night představí svou tvorbu ve speciálním několikahodinovém setu pro nespavce.

SILENT_NIGHT#9, opět pod scénografickým dohledem Terezy Bartůňkové, se uskuteční v noci ze soboty 4. na neděli 5. února v pražském divadle Ponec s tradičním ranním zakončením v podobě společné snídaně od Svačit sotva stačim.

EN//
Thanks to Radio Wave, Genot Centre collective and Ponec Theatre you have the great option to experience the ninth edition of an ongoing series of sleepover concerts, this time with two producers linked with the Mexican label Umor Rex. The main foreign guests will be Iranian producer Siavash Amini and Vienna based Dino Spiluttini, both of them in Czech concert premieres. The Czech scene will be represented by young artist Izanasz and long-standing experimental project Kora et le Mechanix.
SILENT_NIGHT#9 will take place at Prague’s Ponec Theatre on the 4th of February 2017 and it will finish again with a shared breakfast in the morning. The capacity is strictly limited to 40 overnight tickets and 30 tickets for the first part of the night. Presale of “sleeping tickets” starts at 10:00 AM on the 17th of January 2017.

03778875.jpeg
autoři: Jarda Petřík , Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka