Sinjin Hawke a Cashmere Cat jsou dva různé živočišné druhy

23. květen 2017

Produkovat track pro hvězdu formátu Kanyeho Westa je pro většinu beatmakerů nedosažitelnou metou – klubovým producentům Cashmere Catovi a Sinjinu Hawkeovi se to poštěstilo ještě před vydáním jejich prvních alb. Ta vyšla letos na jaře a obě patří k elektronickým událostem roku – a také ke kariérním milníkům talentovaných autorů. Tím ale podobnost mezi oběma dlouhohrajícími debuty končí.

Samotní autoři toho ale mají společného o trochu víc než jen podpis pod symfonií Wolves z Kanyeho poslední desky. Oba dva vydali svá první EPčka na belgické základně inovativních beatů Pelican Fly – Sinjin Hawke troubivou miniepopej Lights v roce 2011, Cashmere Cat rozcinkanou fresku Mirror Maru o rok později – a oba dva se s jejich zvukem hluboce vryli do současného klubového genofondu.

Poté se ale už vydali trochu odlišnými tvůrčími cestami – zatímco norský turntablistický virtuos Cashmere Cat začal nahrazoval samply popových stars jejich skutečnou účastí, newjerseyský rodák Sinjin Hawke se z rytmů stylu Jersey Club svého domovského města posunul k abstraktnějším kompozicím, které vytvářel v rámci audiovizuální platformy Fractal Fantasy. Na dlouho chystaných albových debutech své postupy dotáhli oba takřka k dokonalosti.

V případě Cashmere Catova alba nazvaného 9 to znamená portfolio plné pečlivě vygradovaného beatového minimalismu s přehlídkou zvučných hostujících jmen a mířící bez větších oklik na přední příčky hitparád. Popovou škatulku sice Cashmere Cat stále naplňuje v poměrně introspektivním duchu, ale většina desky, kde se střídá The Weeknd s Arianou Grande nebo Selena Gomez se SOPHIEm, má zcela nepopiratelný potenciál hrát v klubech, stejně jako v shopping mallech. A to je v případě Cashmere Catovy outsidersky zasněné tvorby míněno jako kompliment.

To Sinjin Hawkeův albový debut podobná popová kariéra rozhodně nečeká – a i to je míněno jako kompliment. Deska First Opus, jejíž část vznikala i při studiových demo-sessions pro Kanyeho West, totiž působí jako do detailů opracovaný zvukový monolit té nejprogresivněji znějící taneční hudby dneška. Na jejích čtrnácti kompozicích orchestrálních rozměrů žádná hostující jména nenajdete – vše je odrazem ucelené a dlouho cizelované autorské vize, která v současném rychloobrátkovém světě (nejen) klubové hudby jen těžko hledá obdoby. První opus Sinjina Hawkea by zároveň klidně mohl být i tím posledním, neboť si lze jen těžko představit, kam se jeho geniální tvůrce vypraví příště. A zda je v rámci jím zvolené disciplíny vůbec ještě kam.

Cashmere Cat – 9 (Interscope/Mad Love)
Hodnocení: 80 %

Sinjin Hawke – First Opus (Fractal Fantasy)
Hodnocení: 100 %

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka