Sleigh Bells v High Five si ujíždí nejenom na popovém heliu Cyndi Lauper

25. červenec 2014

Brooklynské noisepopové duo Sleigh Bells před čtyřmi lety vydalo eponymní debutové EP na labelu rapperky M.I.A., a tím vstoupilo za pozornosti serverů jako Pitchfork nebo Guardian na globální hudební scénu. S první deskou Treats a hitem Infinity Guitars, které jim pomohla nahoru, přijeli do pražské MeetFactory už v roce 2011. Od té doby má za sebou zpěvačka Alexis Krauss a kytarista Derek E. Miller další dvě studiovky, které znovu staví na explozi agresivních riffů v kombinaci s chytlavými refrény.

High Five jsme s Derekem natáčeli na festivalu Pohoda a pro mnohé nemusí být překvapením, že mezi jeho pěti oblíbenými nahrávkami mají čestné místo popové hvězdy Cyndi Lauper a George Michael nebo celý katalog soulové továrny Motown.

Kingdom – Vertical XL
V poslední době mě dostalo EP Vertical XL od jednoho producenta ze západního pobřeží, který si říká Kingdom. Vydal to v roce 2013 na vlastním labelu Fade to Mind. Hodně mě to dostalo. Jeho věci jsou minimalistické, jakoby odcizené, ale vůbec ne chladné – není v nich temnota nebo dystopické vize. Naopak je jeho hudba přístupná.

03172882.jpeg

Katalog Motown
Do Motownu jsem blázen. Žeru celý jejich katalog – The Supremes, hitovky od Four Tops nebo Marthu Reeves. Když se mě ale někdo zeptá, jakou kapelu od nich mám nejradši, odpovím The Funk Brothers , pro které byl Motwon domovem.

George Michael – Faith
Hudební fanatik jsem od svých pěti let. Vzpomínám si, jak mě máma vozila autem do školy a já vždycky poslouchal, co pouštěla. To bylo někdy mezi sedmi a dvanácti lety. Milovala pop – George Michael, Michael Jackson, Madonna – velké popové desky z poloviny a konce osmdesátek. Kdybych měl vybrat jednu, tak to bude George Michael a Faith. To album je úžasné a první singl absolutně neuvěřitelný.

Cyndi Lauper – She´s So Unusual
Musím dát ještě jednu desku z tohoto období – She´s So Unusual od Cyndi Lauper. Zbožňuju to album. Poslouchal jsem ho zrovna v letadle na cestě sem a zkoumal tu vynikající obálku. Kdybych se v obchodě hrabal v deskách, určitě bych vytáhl tuhle tu. Všechno jsou to skvělé hity – All Through the Night, Girls Just Wanna Have Fun, Time After Time nebo Money Changes Everything, což je teda cover. Má to v sobě maniakální energii, její hlas zní jako na heliu.

03172881.jpeg

Magik Markers – For Sada Jane
Pořád mám rád kapelu Magik Markers, která pochází z Hartfordu v Connecticutu. Je těžké od nich vybrat jednu nahrávku, protože udělali tuny cédéček – za mě to je For Sada Jane, kterou vydali oficiálně přes label, a ne sami. Úplně mě to odstřelilo. Elisa Ambrogio je asi moje nejoblíbenější zpěvačka. Když jsem se poohlížel po někom, s kým bych psal a dělal hudbu, chtěl jsem někoho přesně takového – víc chaotického a méně melodického. Ten sladký hlas zároveň dokázal bodat jako hřebíky. Jo, rozhodně změnila můj život.

autoři: Jonáš Zbořil , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.