Slovenští Fresh Out Of The Bus jsou kytarovkou z kategorie supertalentů

23. duben 2015

Pokud slovenští Fresh Out Of The Bus uspějí ve finále soutěže Jednou ranou na Szigetu, nebude se čemu divit. Díky preciznímu zvuku eponymního debutu, který jen slepě neždímá slavnější západní kapely, jsou na české a slovenské popové scéně jedním z nejpříjemnějších objevů posledních let.

Ještě před dvěma lety spolu Tom Löbb a Michal Eichler přikrášlovali atmosféru jedné nitranské pivnice funkovým jamováním. Trio Fresh Out Of The Bus se nedlouho poté zkompletovalo příchodem bubeníka Martina Zaujece, libujícího si v složitých rytmech a math rocku. Na rozdíl od nespočtu jiných kapel se Fresh Out Of The Bus podařilo sjednotit mozaiku individuálních vlivů do srozumitelného a sebevědomého monolitu.

Není také úplně běžným jevem, aby rok fungující kapela vlezla do studia a během tří dní nahrála celou debutovou desku, kterou nelze snad ani při přehnané kritičnosti označit za odfláknutou. Fresh Out Of The Bus se navíc rozhodli, že nevyužijí služeb zkušenějších – album si zprodukovali podle svých představ a vydali ho bez záštity labelu.

Oproti jiným kytarovkám se Fresh Out Of The Bus nebojí rytmického experimentování. Ostrý zlom ve skladbě Philistines, Sheep and Squires na chvíli připomene mathrockové běsnění šílenců z Battles. Ačkoli se Löbb nepouští do vokálních dobrodružství a drží svůj střízlivý hlas při zemi, v případě většiny tracků se nejedná o vadu na kráse. I díky němu totiž Fresh Out Of The Bus v úvodní písni Moiety znějí trochu jako odlehčená verze zaniklých The Mars Volta. Nitranské trio zároveň nemá problém zpomalit a přejít do postrockové zvukokresby, jako v závěrečné We Are Silhouettes. Spíše než jako hlavní ingredience ale využívají Fresh Out Of The Bus cizí vlivy jako koření, které je potřeba přisypávat s citem. To se jim na debutu celkem úspěšně daří.

03367866.jpeg

Když kvůli tragické smrti frontmana Tomáše Daska ukončila v roce 2010 činnost bardejovská kapela The Bridgeheads, vypadalo to, že žádná slovenská formace nedokáže vystoupat na úroveň této charismatické kytarovky s anglickými texty. Fresh Out Of The Bus jsou po pěti letech zřejmě první skupinou, které se něco podobného povedlo. Bude zajímavé sledovat, jestli se napříště nakazí syndromem druhé desky, či zatáčku smrti vyberou a dají za pravdu všem, kdo o jejich debutu mluvili v superlativech.

Hodnocení: 75 %
Fresh Out Of The Bus – Fresh Out Of The Bus (vlastním nákladem, 2015)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.