Smrt je teprve začátek, vzkazuje ADHD jazz Flying Lotuse

14. říjen 2014

Pro producenty elektronické hudby platí jedno důležité varování – jakmile začnou snít o tom, že se z nich stávají jazzmani, jsou bez výjimky ztraceni. Losangeleský všeuměl Flying Lotus příznaky této diagnózy prokazuje přinejmenším od alba Cosmogramma, na novince You're Dead! nejsou pochyby od prvních minut.

Steven Ellison aka FlyLo se na svém pátém albu rozhodl stvořit dílo, které ho definitivně posune od instrumentálního hip hopu k umění jazzových velikánů, mezi něž – a v každé recenzi to musí zaznít – patřila i jeho prateta Alice Coltrane. Vedle jejího vzývání spirituální lásky z alb jako Universal Consciousness a Journey in Satchidananda zní ale You're Dead! jako nahrávka stvořená někým, kdo trpí vážnou poruchou pozornosti.

Nemá smysl se tady zabývat otázkami, jestli je jazz mrtvý. Způsob, kterým se FlyLo snažil starou formu oživit na albech Cosmogramma a Until The Quiet Comes, byl přinejmenším sympaticky futuristický, na novince ale beaty vystřídaly erupce muzikantské onanie a těkavá struktura, jež má vzbuzovat dojem hlubokosti. Zajímavé nápady se zjevují a zase odchází, aniž by měly prostor vyniknout, a skladby mají v průměru minutu a půl. Na to si už fanoušci Lotuse museli zvyknout dříve, na desce, jako je You're Dead!, jíž se snaží navodit jistou funerální náladu, to má ale pro posluchače docela frustrující účinky.

You're Dead! je deska o smrti, a pokud by to někdo nepochopil už z názvu, tak je tu Kendrick Lamar, aby mu to všechno vysvětlil v Never Catch Me. Je to trochu jako si pozvat k voiceoveru dokumentárního filmu Radoslava Brzobohatého. Nuž, alespoň zde nestraší heliový dvojník Captain Murphy nebo Snoop Dogg, jehož zjevení se v Dead Man's Tetris získává cenu pro nejvíce šokující moment na desce, která se nesnaží své posluchače šokovat málo. Když v Descent Into Madness začne zpívat Thundercat, vlastně nám jen připomene, že jeho dvě poslední desky (natočené s FlyLo jako producentem) dokázaly oživovat jazz a funk mnohem přirozeněji.

03228028.jpeg

Samozřejmě že tu najdete také odkazy na Raymonda Scotta, Pink Floyd, Milese Davise a další „velké umělce“. Verva, s níž se mezi ně chce Flying Lotus v osmatřiceti minutách You're Dead! protlačit, je na celé desce možná to nejotravnější. Album zatím doprovází nadšené ohlasy, nicméně já – při vědomí, že budu možná obviněn z ignorantství – přiznávám, že jako jeho velký fanoušek poprvé po osmi letech s Flying Lotusem ztrácím trpělivost. You're Dead! je pro mě víc produktem bezbřehých ambicí než hudebního génia.

Flying Lotus – You're Dead! (Brainfeeder, 2014)
Hodnocení: 60 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.