Spoon nasadili syntetickou, uhrančivě indiepopovou masku

29. březen 2017

Předchozí dvě alba americké kapely Spoon jsme ve vysílání propírali jako Desky týdne. A bez výjimky je vynášeli do nebes. V letošním roce přichází kvartet s následovníkem plným elektroniky, nazvaným Hot Thoughts. Vypadá to, že i v této poloze našli Američané pevnou půdu pod nohama.

Loňský rok byl pro mnohé především rokem odchodu velkých muzikantských osobností. Není divu, že události minulých dvanácti měsíců ovlivnily řadu nahrávek, které v poslední době vyšly nebo teprve vyjdou. S Brittem Danielem, zpěvákem amerického indierockového kvarteta Spoon, zamávaly především odchody Davida Bowieho a Prince. V rozhovorech otevřeně přiznává, že nová deska Hot Thoughts nese otisk rukopisu a osobností těchto ikon populární hudby.

Nebyli by to Spoon, aby odkaz těchto popových velikánů nepřebrali po svém. Pryč jsou hlasitě rockové vzpomínky na The Rolling Stones z poslední desky They Want My Soul. Novinka je plná funku, novovlnných nápadů i drobků rhythm’n’blues. Celou nahrávkou ale probíhá především syntetická linka, která nezdravé přimknutí k zesnulým vzorům odsunuje kamsi do stratosféry. Není divu, že pomocníkem v tomto úhybném kroku byl především producent Dave Fridmann (Mercury Rev, Flaming Lips). Právě vzdušnost aranží, tak typická pro Mercury Rev i řadu jeho produkcí, pomohla mnoha položkám novinky Spoon. Základní melodické nápady se totiž nerozplývají ve vzduchoprázdnu, volnost pohybu naopak využívají k mrštnějšímu pohybu po hřišti.

Tématem nové desky jsou momenty frustrace a vzteku. Od těch motivovaných tělesnými žádostmi (Prince znovu mává zpoza rohu) až po ty, které jsou vyvolány posledními dvěma roky na politické scéně Spojených států. Vždyť Tear It Down, lamentující nad politiky rozdělujícími společnost, je vůbec první čistě politický track, který kdy Spoon napsali! Čtveřice se ale nenechává strhnout k plamenným odsudkům. Její síla je v nadhledu, kterým dokážou původní impulsy přetransformovat v cosi obecnějšího, životaschopnějšího. Proto, i když kapela vsadí na poměrně angažovaný postoj (mimo Tear It Down se Britt a spol. podobně rozohní například v titulním otvíráku nebo klipové Can I Sit Next To You?), jsou jejich písničky v pozitivním slova smyslu chytlavé. Tančit na hrobech? Se Spoon to lze tak jednoduše, až vás to překvapí.

Spoon – Hot Thoughts

Spoon díky množství často spolu nesouvisejících inspirací mohli samy sebe jednoduše chytit do pasti. Nestalo se tak. Desetidílná skládanka znovu působí, jako by ji čtveřice vysypala z rukávu zcela nenuceně. Pokud má člověk přirovnávat, nevzpomene si na Bowieho nebo Prince, ale na TV On The Radio. I oni totiž dokázali zvukovou progresi rocku spojit s popovými háčky a angažovanými postoji. Není divu, že právě jejich kytarista a vyhlášený producent David Sitek aktuálně zremixoval titulní píseň desky. Klidná síla? Tohle sousloví je v českém prostředí trochu zprofanované, ale na aktuální album amerického kvarteta sedí jako ulité. Před sebou máme jednoho z prvních kandidátů na poprockovou desku roku. Pokolikáté že se to už Spoon povedlo?

Hodnocení: 95 %
Spoon – Hot Thoughts (Matador, 2017)

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.