Streamujte nové EP Himalayan Dalai Lama nahrávané ve studiu Českého rozhlasu

15. prosinec 2016

V rámci hudebně exportního projektu Czeching Radia Wave vybrala i letos mezinárodní porota z šesti nominovaných hudebních projektů ten s největším potenciálem uspět v zahraničí. Tentokrát nejvíce bodovala brněnská dvojice Himalayan Dalai Lama. Coby vítězové získali možnost nahrávat a vydat nové EP ve studiu Českého rozhlasu, výsledkem je release Space.

Kryštof Matěj a David Novotný se představili na začátku letošního roku debutem Lama, který vyšel na slovenské značce Gergaz Label. Své pojetí meditativní elektroniky s emotivním náboje, která je bohatá na melodie, označovali jako „soundtrack, na který se dá tancovat“. Pro svůj nový projekt měli Himalayan Dalai Lama k dispozici profesionální zvukovou techniku, hudebního režiséra i hosty, které si sami pozvali. Tak vzniklo EP Space, nový sonický prostor, který se výrazně liší od předchozí nahrávky, i když je opět velmi imaginativní.

Himalayan Dalai Lama vystoupí živě ve studiu Radia Wave v pondělí 12. 12. od 14 hodin.

Sami Himalaya Dalai Lama ke konceptu EP Space poznamenávají: „Chtěli jsme, aby to bylo prostorné. Aby z toho lidi cítili prostor, aby zavřeli oči a vnímali naši hudbu jako otevřený prostor a aby si v tom našli, co se jim líbí.“

Čtěte také

Jak se natáčelo EP Space

Na nahrávce se nakonec podílel také smyčcový Kvintesence Quartet, na aranžování smyčcových partů spolupracoval Jan Šikl ze Zabelov Group. Dalšími hosty byli pianista Jiří Hradil, známý z kapel Tata Bojs nebo Lesní zvěř a baskytarista Jan Uiberlay. Při míchání asistoval slovenský hudebník a producent Pišta Kraľovič alias FVLCRVM, o mastering se postaral zkušený Tomáš Karásek alias Gargle & Expel. Na vizuální koncepci bookletu EP Space se podílela Bára Alex Kašparová, která je autorkou fotek a Himalayan Dalai Lama do Czechingu nominovala.


EP Space vychází na kazetách, které budou od 12. 12. k dostání například v MusicTown Record Store. Do konce roku bude EP k dispozici v digitální podobě na iTunes, Amazonu a v dalších obchodech i streamingových službách.

Himalayan Dalai Lama vystoupí 13. 1. na showcaseovém festivalu Eurosonic v holandském Groningenu.

Jan Sneum (rozhlasový odborník a dramaturg, Dánsko)
Skvělé aranže i produkce. Výborné variace ve zvuku, figurách i rytmech. Zároveň celou dobu je to emotivní a velmi imaginativní až filmové. Prostě vás to strhne.

Lörinc Bubnó (hudebník, redaktor Radia Petöfi, Maďarsko)
Himalayan Dalai Lama mají velmi komplexní a současný zvuk a přitom je jejich hudba velmi přístupná. Dokáží si získat pozornost i bez vokálů, což je dost obdivuhodné.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.