Stříbrný Rafael: Autor největších rapových pecek, který není rapper

22. červen 2017

Červnová Studio Session Radia Wave hostila Stříbrného Rafaela, momentálně jednoho z nejzajímavějších mladých rapperů na české scéně. Přívlastek „momentálně“ přitom neodkazuje na to, že by Rafaela někdo mohl předehnat, ale spíš na to, že multižánrový hudebník může každou chvíli přejít k jiné umělecké formě. Hlavně když bude mít z čeho si dělat srandu.

„K rapu jsem se nedostal přes rap game, ale spíš jako hudebník, který experimentuje s různýma žánrama,“ říká Rafael v rozhovoru s Alešem Stuchlým. „Rap mě začal bavit, ale to, jak je zatíženej v týhle zemi, se mě díky bohu nikdy nezačalo dotýkat. Dovolil bych si citovat sebe: Vidim, jak jsi nesvůj z toho, jak tě všichni trollej. Já to ze zásady nečtu, jsem nad věcí jak nad trolejbusem trolej.“

Za krátkou, ale famózní kariéru stačil Rafael naplnit svůj youtubový účet folkovou hymnou 19 konví, chvíli po ní následovala chemická metalovka Sodík, před dvěma měsíci osedlal domácí rapový trůn s videem Dvanácterák. „Píšu jako Pavel Tigrid, žeru beaty jako 3 Bit,“ zní Rafaelova kulometná flow s výpravným lyric videem, kde se slova z textu smaží na pánvičce nebo se mezi nimi freneticky listuje v zápisníku.

Další videa určitě přijdou, ale jestli v nich ještě zazní rapové texty jako na albu Neplecha, to není tak jisté. „To, že si mě teď lidi prezentujou jako rappera, nebyl můj úmysl. Rap měl prostě největší odezvu, ale nechci se tím nechat omezovat,“ říká Rafael. Na druhou stranu tvrdí, že nemá cenu přemýšlet nad tím, jestli místo rapu přijde folk nebo jiný žánr.

V rozhovoru s Rafaelem jsme probrali i jeho vášnivý vztah k vodě a zeměpisu, který se odráží třeba na sedmiminutovém tracku, ve kterém každé světové řece věnuje jeden rým. Poslechněte si Studio Session s Rafaelem – a nezapomeňte u toho dodržovat pitný režim.

autoři: Aleš Stuchlý , Jonáš Zbořil
Spustit audio