„Surfuju na pozitivní vlně!“ Divoká karta Startéru François Svalis

21. únor 2017

Žije a studuje v Olomouci, živil se hraním s punkovou kapelou v Číně. Porota Startéru v něm pro jeho talent i pracovitost vidí velkou producentskou naději. Dojem na nás udělal i při své Studio Session.

O jeho účasti ve Startéru byla řeč už v minulém roce. „Z Radia Wave jsem cítil velkou podporu,“ říká François Svalis. „Nakonec jsme se rozhodli, že se zúčastním až letos.“ Kdyby totiž v minulém roce zvítězil, neměl by šanci vystoupit na festivalech; byl totiž na stáži v Číně. Konkrétně ve městě Kunming v západní provincii říše Jüan, které vřele doporučuje navštívit.

„Když jsem se po dvou letech z Číny vrátil, nevěděl jsem, co se sebou. Zkusil jsem si různá povolání. Loni v září jsem dospěl k závěru, že to, co mě naplňuje, je hudba. A že se jí budu věnovat. Teď v lednu všechno nabralo obrátky. Surfuju na pozitivní vlně,“ raduje se François z toho, že se mu začali ozývat z různých labelů a dostalo se mu pozvání k vystupování na festivalech.

„Hudbu, kterou hraju tady, v Číně dělat nešlo, neměl jsem výbavu. Hraním jsem se tam nicméně živil. Vzhledem k tomu, že je tam málo cizinců, funguje pozitivní diskriminace. Bělochy Číňani milují a v případě, že jsou to hudebníci, velmi se o ně zajímají,“ říká François Svalis a pochvaluje si, že měl štěstí na setkání s lidmi z různých zemí. „Působil jsem v mezinárodní punkové kapele Ferraris From Hell. Naše produkce byla trochu protirežimní, měli jsme masky a dělali show. Dodneška z toho čerpám. A chodilo na nás tisíce lidí. Se žádnou tvrdou politickou cenzurou jsme se nesetkali,“ shrnuje. Přestože, jak dodává, bez udání důvodu jim byly dva koncerty zrušeny. „V době, kdy jsem byl v Číně já, neměli ještě docela jasno, jak se chovat k cizincům. Dneska už to bude horší – Čína je sebevědomější a začíná se proměňovat.“

Žije v Olomouci, na kterou nedá dopustit. Právě tam ho můžete nejčastěji vidět vystupovat. Například na festivalu NoShit, v rámci kterého vystoupí 15. dubna společně s Aid Kidem v klubu Patnáctka. Ještě předtím, 3. března, se za ním můžete vypravit do polské Poznaně.

autor: Matěj Samec
Spustit audio