Susanna: Smiř se s bahnem Země a krví těla, než tě bohové hodí před oltář

30. květen 2016

Ve Spojených státech u příležitosti voleb koluje tenhle vtip: Amerika by si letos neměla nikoho vybírat. Nějaký čas by měla být sama, s nikým nerandit, dát se dohromady a přijít na to, co je zač. O nic jiného nejde na jedenáctém albu norské Susanny: vítejte na velkém obřadu, radikálním setkání se sebou samou a se světem, nalezení svého místa, i kdyby to mělo bolet.

Susanna má za sebou deset alb, mimo jiné pod nickem Susanna and The Magical Orchestra. Až teď, na tom jedenáctém, se v lehce okultistickém duchu zkouší probudit a do hloubky procítit bahno a špínu Země, očistnost vody, krev ve vlastních žilách, ale taky roli víry a viny za hřích. Celý cyklus je pak sevřený vyrovnáváním s tím, že – jak se tu zpívá – jednoho dne si nás bohové předhodí před oltář. Předposlední song Death Hanging („Smrt visí nad tebou, smrt visí nade mnou.“) vykládají někteří světoví recenzenti jako temný zpěv o apokalypse, ale to je myslím úplný omyl. Tohle je pozitivní a velmi kurážné album o přijetí a o zahrnutí hmoty a smrti do našeho života. Taky proto se objevil názor, že po Biophilii od Björk je toto druhý velký severský hudební projekt o splynutí s přírodou.

Mantry: to slovo se tentokrát hodí mnohem víc než „písně“ nebo „tracky“. V textu dvaadvaceti skladeb se často opakuje základní slogan, vyhmátnuté jádro stavu, kterým se zrovna prochází. Triangle, nazvaný podle symbolu trojúhelníka, který znamená v různých kulturách a naukách různé věci, se zvukově a stylem chytře pootáčí: proto taky bylo možné vybrat odsud singl Hole nebo abstraktní video Sacred Revolution. Se Susannou i tady pracoval elitní norský producent Deathprod, šťastně však taky zasáhla nastupující generace, dvě producentky ze skupiny Skadedyr. Z dob, kdy jela společné turné s Bonniem Princem Billym, sem Susanna přesměrovala kytaristu Emmetta Kellyho.

03638601.jpeg

Soprán s hypnotičností Sirény je velmi svůj, ale místy se připomenou i rituální momenty Kate Bush, mladá Joni Mitchell nebo rozmlžený vokál kněžky Liz Frazer z dobrých časů Cocteau Twins. Už delší dobu víme, že Norové nemají ostrou hranici mezi experimentální scénou a popem. Tady je signál, že to pořád platí: až po Susannino finální smrťácké „amen“.

Hodnocení: 90 %
Susanna: Triangle. CD / 2 LP / DL, vydal label Susanna Sonata, 2016.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.