The Mountain Goats vypráví jazykem wrestlerů. Stále stejně vášnivě

30. březen 2015

Od posledního alba The Mountain Goats už uběhly tři roky, rozhodně to ale neznamená, že by jindy hyperaktivní mozek kapely John Darnielle polevil. V mezičase stihnul napsat výborně přijatý románový debut Wolf In The White Van zpracovávající témata, kterým se Darnielle věnuje celou svoji kariéru: hlavní postavou je herní designér se znetvořeným obličejem, který musí celý život žít s břemenem nepodařené sebevraždy. Postav, které vstupují do života se značným handicapem, jsou Darniellovy písně plné, ostatně on sám má za sebou minulost zneužívaného dítěte.

Jeho aktuální album Beat The Champ ale protentokrát klasické Darniellovy motivy načas opouští a věnuje se tématu, které by od písničkáře asi nikdo nečekal: wrestlingu. Ve wrestlingu prý totiž podle něj nejlépe vidíme, že člověk nemá jenom jednu autentickou identitu, a to, že si nasazuje masku, rozhodně neznamená, že dokáže opustit svou vlastní osobnost. Darnielle jako písničkář si uvědomuje, že i když píseň zpívá z pohledu jiné postavy, nemůže nebýt autobiografický.

Hned v první skladbě Southwestern Territory se Darnielle mění v zapomenutého wrestlera, který moc dobře ví, že jeho vlastní sláva je ohraničená dosahem lokální televize. Intimní kontemplativní balada ale zároveň funguje jako intro k prvnímu singlu z desky, ve kterém Darnielle opěvuje wrestlera jménem Chavo Guerrero. Díky klasicky euforickému tempu a především přesně mířeným veršům, ve kterých Darnielle děkuje Chavovi za to, že jej nevědomky provedl těžkým dětstvím, jde rovnou o jeden z vrcholů desky. I v dalších písních jako The Ballad of Bull Ramos nebo Luna Darnielle dokazuje, že umí během několika málo slok vykreslit naprosto živoucí postavy.

03349159.jpeg

Hudebně se The Mountain Goats nemění, to ale ani nikdo nečekal – Darniella pořád doprovází kompaktní kapela, ve které zní hlavně akustická kytara s klavírem. Minimálně v jednom případě ale Darnielle prozradí, že i když je vnímaný především jako písničkář, ve skutečnosti je vášnivým fanouškem tvrdé hudby – kratičká skladba Choked Out má bezmála punkové parametry a dává vzpomenout na Darniellovy lo-fi začátky. The Mountain Goats nikdy nebyli kapelou pro každého a na Beat The Champ se to znovu potvrzuje – album si nejvíc užije posluchač, který už se do nesmírně rozlehlého universa Darniellových písní a textů několikrát propadl a touží po dalších příbězích. Na aktuální desce jich dostane požehnaně.


Hodnocení: 75 %
The Mountain Goats – Beat The Champ (Merge 2015)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.