The Soft Moon na postpunkové křižovatce

19. květen 2015

Tak trochu jinou desku připravili pro své fanoušky američtí The Soft Moon. Vizionáři, kteří archaickému post punku nasadili postmoderní masku. „Měl jsem chuť přijít po hromadě distorzí s něčím čistým. Je to i z toho důvodu, že se chci v budoucnu víc zaměřit na svůj hlas, na zpěv. To cítím aktuálně jako největší výzvu,“ přiznal se Luis Vasquez, když jsem se ho ptal před loňským koncertem v Praze na překvapivý sound nového singlu Feel. Ten se také objevil na letošní novince Deeper, která potvrdila to, co Luis v rozhovoru předznamenal. Náhle máme co dočinění s The Soft Moon v tradičnější postpunkové poloze s čistým melodickým vokálem, ale také s tou samou trojicí stavící roboticky elektronické kompozice.

V čerstvém rozhovoru pro portál Oxford Karma Luis prozradil, že ještě nedávno nebral sebe ani vše okolo The Soft Moon vážně. Byla to pro něj hra, která skončila celosvětovým turné v roce 2013. Dvě desky dotáhly určitou hudební vizi do téměř dokonalého tvaru, trojice si vybudovala neochvějnou pozici na indie scéně, a tak logicky přišla otázka, co dál. Luis se rozhodl hledat sám sebe a svou cestu nejdříve v Itálii, posléze a zřejmě definitivně zahnízdil v Berlíně.

Novou desku Deeper už podle názvu můžeme brát za ohmatávání nového terénu. Po hudební, ale i osobnostní stránce. Luis poprvé bere psaní písniček vážně. Přemýšlí v kolébce krautrocku o budoucích krocích kapely. Proto ty pokusy s vokálem, proto ty hrátky s aranžemi. Kouzlo předchozích desek The Soft Moon bylo v nenucenosti, se kterou Luis zhmotňoval své noční můry. Teprve s odstupem mu došlo, že tak činil jedinečně, ba vizionářsky, a novému albu jako by se před touto skutečností podlomila kolena. Neplyne prudce jako rozbouřená kalná řeka. Vytváří meandry, které Luis zpětně zkoumá jako vědec. Deska tak jako celek ztrácí spád, přesto je jedním dechem třeba přiznat, že některé naznačené experimenty jsou lákavým příslibem do budoucna. The Soft Moon procitli z postpunkového rauše a zjistili, že se ocitli na křižovatce. Bude zajímavé sledovat, který z letošních postpunkových pokusů se nakonec nejvíc ujme.

03388043.jpeg

Hodnocení: 70 %
The Soft Moon – Deeper (Captured Tracks, 2015)

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.