Thom Yorke a Robert Del Naja vědí, jak zní daňové úniky

31. březen 2015

Když známý britský blogger a spisovatel Mark Donne před dvěma lety natočil dokument UK Gold, ve kterém ukazuje odvrácenou tvář britské ekonomiky a její vliv na občanský život ve Velké Británii, potřeboval k vystižení tísnivé atmosféry i adekvátně tísnivý hudební podkres. Proto se rozhodl, že jej svěří do rukou frontmanovi Radiohead Thomu Yorkeovi a Robertovi Del Naja z Massive Attack.

Výsledkem jejich práce je letos vydané album o dvanácti skladbách, ve kterých se autoři pohybují převážně ve vodách ambientního downtempa a rytmické minimální elektroniky, kterou protkávají zneklidňující smyčky Yorkeova hlasu, občasné kytarové záchvěvy nebo naléhavý zvuk živých smyčců. Na album přispěli i Yorkeův kolega z Radiohead Johnny Greenwood, Guy Garvey z Elbow a zvukový inženýr Massive Attack Euan Dickinson. Zvuk, který všichni společně vytvořili, je plný kontrastů, na jedné straně v některých polohách nepříjemný, silně znepokojivý, na druhé představuje melodie, které jsou až ironicky klidné. I když se tak celek může zdát pro normální album i díky spojení rozdílných interpretů dost nekonzistentní, do filmu vše dobře sedí.

Pro Thoma Yorkea skoro překvapivě představuje UK Gold první komplexnější počin na poli filmové hudby, dříve do snímků přispíval jen jednotlivými tracky. Naposledy se tak upsal ke spolupráci na soundtracku k druhému dílu ságy Stmívání. Jeho hudební rukopis přesto filmovému formátu dost sedne. Ostatně i jeho domovští Radiohead poskytli v minulosti řadu skladeb do různých filmových soundtracků. Ti se v březnu chystají vydat napjatě očekávané nové album, na kterém pracovali už od podzimu 2014, po ukončení pauzy, během které se každý věnovali svým vlastním projektům. Massive Attack před nedávnem oznámili, že se v současnosti věnují spolupráci s Run The Jewels.

Tvůrci filmu však využili i dalších motivů, které se ve snímku objevují nad rámec oficiálního soundtracku. Dokument tak dokresluje úvodní vznešená královská melodie nebo třeba trefné karibské rytmy daňových rájů. Právě ty jsou pro film tím hlavním tématem. Snaží se totiž zachytit historii a systém britských daňových podvodů a úniků. Ty představují pro zemi v současnosti čím dál větší problém. Pro vydání soundtracku je proto právě teď nejpříhodnější čas, aktuálně navíc vyplula na povrch nová kauza týkající se banky HSBC. Ta měla údajně napomáhat svým klientům s daňovými úniky. Možná měl Mark Donne zvážit, jestli nenatočit místo filmu seriál. Vypadá to, že o materiál by neměl nouzi. Fanoušci Thoma Yorkea i Massive Attack by jistě zajásali.

autor: Daniela Kadlečková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.